Bijdrage en betekenis – drijfveren voor een vervullend leven

Waarom groots en meeslepend leven nogal overschat wordt

Wat wil je dat er over je gezegd wordt bij je uitvaart? Lugubere vraag?

Ik kom erop omdat ik een paar weken geleden bij een uitvaart was. En daar werd natuurlijk gesproken over wat de overledene had betekent in het leven van zijn naasten.

Dat zette me aan het denken: wat zou ik willen dat er over mijn gezegd wordt wanneer ik daar lig? Welke bijdrage heb ik geleverd aan andermans leven, aan de wereld?

Dit is de 4e aflevering van ‘Drijfveren voor een vervullend leven’.

Betekenis hebben en een bijdrage leveren: een van de belangrijkste geluksbrengers die we als mens kennen. En ook een drijfveer naar een vervullend leven.

Groots en meeslepend leven is helemaal niet nodig om betekenis te hebben. Op een uitvaart hebben we het over het gevoel dat iemand ons gaf. Niet over wat hij of zij verdiende of bezat.

Bijdrage en bestemming

Ik ben er van overtuigd dat ieder mens geboren wordt met een ‘purpose’ in zich. Iets, dat zich wil realiseren. Zoals een appelboom appels wil maken, hebben we allemaal iets in ons dat zich wil uiten.

Die ‘purpose’ vinden, dat kan best een zoektocht zijn. En je kunt je er ook behoorlijk in verliezen. Want op weg naar dat ultieme doel in je leven, kun je gewoon heel veel zinvolle andere dingen doen voor andere mensen.

Voor andere mensen: dat is de kern hier. Betekenis heb je niet exclusief voor jezelf, een bijdrage lever je aan anderen.

Gewoon de beste versie van jezelf zijn, je eigen talenten en sterkten maximaal benutten: dan ben je al een heel eind op weg om impact te hebben op je omgeving. Want ga maar na, hoe fijn is het om in het gezelschap te zijn van iemand in balans is met zichzelf en tevreden met zijn of haar leven.

Ontdek je eigen magie

Welke impact wil jij hebben? Op weg naar meer betekenis in je leven gaat gemakkelijker samen met anderen. Want een ander houdt je een spiegel voor en dat geeft helderheid. Zo heb ik samen met Klementine Vis een 2-daagse georganiseerd. Met als doel je magische zelf te ontdekken. Alle informatie over deze magische 2-daagse training in Leusden vind je hier.

En wat wil ik dan dat er over mij wordt gezegd bij mijn uitvaart? Ze was een wijze vrouw. Gesprekken met haar hebben me verder gebracht op mijn levensweg, hebben me meer inzicht gegeven in mezelf en ze inspireerde mij. Dat dus.

 

Gerelateerde artikelen
Een vol leven of een vervullend leven?
Laat jezelf zien
Uitdagingen
Veranderingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.