Veranderingen

geplaatst in: Ondernemen, Persoonlijke ontwikkeling, Video | 2

De 1e aflevering van Drijfveren tot een vervullend leven.

Veranderen is hartstikke lastig. Aan de andere kant: we kwijnen weg bij te weinig verandering en prikkels. Dat is een ding dat de corona crisis ons wel heeft geleerd. Best vreemd toch? Aan de ene kant wil je groeien en leren, nieuwe dingen ervaren en doen. Aan de andere kant is er de behoefte aan veiligheid en stabiliteit. Hoe houd je balans tussen die twee?

We hebben veranderingen nodig in ons leven. Waarom we het vaak toch niet doen is de verwachting die we erbij hebben. Als dat er eentje is met angst voor verlies, dan blijven we ping-pongen: wel-niet-wel-niet. Een manier om daar doorheen te breken is de winst-verlies rekening opmaken. Wat win je met die verandering in je leven? En wat zou je kunnen verliezen?

Het gevoel van verlies benoemen, er lucht aan geven, maakt vaak al veel duidelijk. Is die angst reëel of is het meer een oude angst die getriggerd wordt. Iets wat ooit eens mis ging maar eigenlijk niets met de huidige verandering te maken heeft.

Om iets te kunnen veranderen in je leven heb je ook een duidelijke visie nodig. Waar wil je heen? Wat wil je eigenlijk bereiken? Als je alleen weet wat je níet wilt, dan is daar ook nog werk te doen in het krijgen van helderheid.

Verandering is de enige weg naar groei. Naar het dromen realiseren. Sta je open voor veranderingen? Of wordt je er juist heel angstig van?

De balans tussen groei en zekerheid heeft te maken met vertrouwen. Vertrouwen in de goedheid van het leven en dat het je brengt wat je nodig hebt.

Wanneer jij in zo’n veranderingsproces zit en blijft hangen, overweeg dan eens om met een mentor aan de slag te gaan. Met een mentor houd je jezelf scherp en je doel helder. Dus neem contact met me op voor een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Zet die eerste stap.

CONTACT

Wil je wat meer informatie hebben over wat mentoring nou eigenlijk in houdt? Dan vind je hier meer informatie.

2 reacties

 1. Jaap van Rijswijk

  Ingrid,
  Ik ben het doorgaans eens met wat je schrijft. Over de zin van het opmaken van een winst-verliesrekening verschil ik echter met je van mening. Ik leerde uit de Filosofie der Vrijheid dat de volrijpe mens zichzelf zijn waarde verschaft. De waarde van het leven bepaalt hij of zij naar de verhouding van wat hij heeft bereikt, tot wat hij nastreefde. Zonder doel is men immers slechts bezig met het doorbrengen van de tijd, aldus Aristoteles.

  • Ingrid

   Ha Jaap,
   De winst-verliesrekening opmaken gaat over de plussen en de minnen bepalen bij het maken van een keuze. Dat doen we allemaal impliciet of expliciet voordat we een besluit nemen. Het gaat niet zozeer over de waarde van het leven. Het gaat er wel over dat je, om van een vol leven naar een vervullend leven te kunnen bewegen, veranderingen moet aanbrengen. En dat veel mensen dat vaak niet kunnen of durven. 

   Dat er een doel nodig is, daar zijn we het over eens. Ik benoem dat ook: ik noem het een visie hebben. Alleen weten wat je niet wilt, is gebrek aan visie. Je moet weten wat je wél wilt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.