Een vol leven of een vervullend leven?

geplaatst in: Levenskunst, Persoonlijke ontwikkeling | 0

een vervullend levenHeb jij een vol leven? Of leef je een vervullend leven? Wanneer je gelijk weet dat jouw leven wel vol is maar je eigenlijk onvoldoende voldoening geeft, dan is er werk aan de winkel. Want weet je wat er nodig is om jouw leven vervullend te laten zijn?

Het is mijn overtuiging dat veel te veel mensen nu een vol leven hebben zonder dat  het vervullend is. En dat een vervullend leven voor veel meer mensen is weggelegd. Zeker nu, nu deze Corona periode op z’n einde begint te lopen (tenminste, dat hoop ik!) is het een goed moment om er eens bij stil te staan.

Een vol leven

Vaak beland je in een vol leven zonder dat je daar veel erg in hebt. Het ontstaat een beetje vanzelf. In je jonge jaren leid je een druk sociaal leven. Daar komt werk bij en wellicht een gezin. En wanneer je dan in de 30 bent, ben je vooral bezig met alle ballen in de lucht houden. Organiseren van werk, sociale leven, gezin, carrière, je kent het waarschijnlijk wel.

Dan komt er een moment dat je denkt: is dit het nou? Wil ik zo wel verder? Ik leef vooral voor anderen en kom niet aan mezelf toe. Het moet anders maar hoe? Dan voel je dat verlangen naar meer vervulling en voldoening. Gezien worden, gewaardeerd worden, je kent het wel.

En dan hangt het van je drijfveren af in hoeverre je over die gevoelens heen stapt of dat je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat.

Een vervullend leven

Er zijn diverse kruispunten in je leven waarop die vraag voorbij komt. Doorgaans rond de midlife crisis (begin 40): dat is het begin van de fase in je leven dat de behoefte naar je échte zelf zich gaat ontwikkelen. En dat je voor de keuze staat om dat te doen. Of daar overheen te stappen en te vergeten.

Rond je 50e komt ie vaak weer voorbij. En wanneer je rond je 56e levensjaar nog steeds zoekende bent, wordt dat gevoel echt urgent. Het is nu of nooit.

Je bepaalt het natuurlijk zelf, op welk moment je aan de slag gaat met ‘vervulling’. Dat is wat je denkt. Het leven kan je ook heel wat aanwijzingen geven dat het tijd is voor een koerswijziging. Die aanwijzingen ook opvolgen scheelt veel tijd en frustratie. Zo ging dat tenminste bij mij.

Mijn verhaal

Het begon met het ontslag uit mijn droombaan, ik was toen 41. Van de ene op  de andere dag kreeg ik te horen ‘dat ze niet met mij verder wilden’. Een gigantische klap was dat. Het heeft jaren geduurd voordat ik het mezelf kon vergeven dat me dat was overkomen.

Toch was het nodig om op weg te gaan naar een andere bestemming. Al ging dat nog niet heel snel. Ik bleef werken in banen die weinig vervullend waren. Tot ik, 6 jaar later, voor mezelf begon. Dat was een verandering waar ik al heel lang van droomde.

Al was het niet echt een droom waar ik in terecht kwam. In de eerste paar jaren had ik een interim baan: dat betaalde goed en het leek heel succesvol. Toen die opdracht stopte, was het kredietcrisis. Ik had niet echt nagedacht over klanten werven in de tussentijd. Want ik ging er min of meer vanuit dat er wel weer een opdracht zou komen. Uiteindelijk kwam ik in een flinke crisis terecht (in deze video kun je dat hele verhaal bekijken en ook hoe ik uit die crisis kwam).

We waren inmiddels 10 jaar verder na dat ontslag. In die 10 jaar had ik veel beleefd en meegemaakt. Maar ik was geen stap dichter bij vervulling gekomen.

De vraag ‘waarom komt er niet uit wat erin zit’ was nu mijn belangrijkste drijfveer. En ik ging, opnieuw, op zoek.

Ik ben nu begin 60. Met behulp van diverse coaches en mentoren ben ik aangeland op het punt dat ik mijn leven heel vervullend begin te vinden. Die 20 jaar was geen verloren tijd. Al die levenservaring heeft me gebracht naar het punt waar ik nu sta.

Goed nieuws

En dat is eigenlijk het goede nieuws hieraan: alles wat je overkomt in je leven, is geen kwestie van falen, succes of geluk hebben. Het zijn de stappen die jij zet in je ontwikkeling naar een vervullend leven. Het is zinloos om jezelf te vergelijken met iemand anders: je weet nooit welke ontwikkeling die persoon al doorgemaakt heeft of nog zal door maken.

5 Drijfveren

Die levenservaring is het fundament van wat ik nu doe: mentor zijn voor anderen die zo’n zelfde proces van verandering aangaan.

Ik heb een videoserie voor je gemaakt die gaat over de 5 drijfveren die je kunnen helpen bij een vervullend(er) leven. De eerste is ‘Verandering’ die je al hebt kunnen zien. De volgende komen in de komende weken.

Wanneer je hier niets van wilt missen, abonneer je dan op mijn Youtube kanaal.  Of abonneer je hieronder op de updates.

Updates

{a1871ar46990}

Gerelateerde links
YouTube kanaal
Veranderingen (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.