De kracht van gedachten – mijn verhaal

geplaatst in: Levensloop, Persoonlijke ontwikkeling, Video | 0

Ik werd vijftig. Ik was op een absoluut 0-punt aangeland in mijn leven. Het  was kredietcrisis en ik had helemaal geen klanten meer. Ik had ook geen enkel idee  hoe ik dat moest doen, klanten werven. Heel vernederend als je bedenkt dat mijn vak marketingadviseur is.

De crisis in  de buitenwereld was gelijk een crisis in mijn binnenwereld: ik wist niet meer wie ik was, wat ik wilde, laat staan hoe het verder moest. Het was niet de eerste crisis in mijn leven, maar wel de eerste waarbij ik niet meer wist hoe ik voor mezelf moest zorgen.

Geen inkomen was zo ongeveer het ergste wat ik me ooit kon voorstellen en nu gebeurde het echt. Een heel aantal dingen waarvan ik dacht dat mijn wereld zou instorten is daadwerkelijk gebeurd. En weet je wat? Ik loste het altijd wel op.

Maar nu maakte ik me,  opnieuw, heel veel zorgen. Want hoe kwam ik hier uit? Ik bouwde schulden op en leefde van factuur naar factuur. Ik had af en toe kleine klusjes.

Denken in oplossingen

Ik bedacht me dat ik ooit opgeleid was als diëtist. Dus dat kon ik ook gaan doen: een eigen praktijk beginnen. En dat deed ik. Voeding- en leefstijlcoaching.

Want ik wilde allereerst weer een inkomen hebben. Daarnaast wilde ik ook betekenis hebben voor mensen. Er toe doen.

Ook die praktijk kwam niet van de grond. Want ik was een dingetje vergeten: ook hiervoor moet je klanten werven. En dat vond ik juist zo gruwelijk eng!

Heel sneu, toch? Zo hard inkomen nodig en er niet voor durven gaan.

Eigenwaarde echt ver onder 0.

De kracht van gedachten

In die tijd las ik veel boeken  over ‘De kracht van gedachten’. Zoals  bijvoorbeeld Think and Grow rich van Napoleon Hill. Noem het op en ik las het.

Ik begon te zien hoe ik de crisissen in mijn leven min of meer zelf gecreëerd had. Door er zo bang voor te zijn, gaf ik er ook veel aandacht aan. Dat is ook kracht van je gedachten maar dan de negatieve kant op!

Uit het dal

De weg naar boven vond ik met mini-stapjes. Ik leerde een marketingsysteem speciaal voor zelfstandigen. Ik zeg expres mini-stapjes want die angst-blokkade was nog niet weg. Het werd mijn missie om dit systeem aan andere zelfstandigen te leren.

Ook al begon ik langzaamaan uit het dal te komen, die eigenwaarde bleef onderhuids doorzeuren.

Fake it until you make it: dat was mijn mantra. Maar weet je, mensen prikken daar doorheen. Die zien echt wel dat je niet zo erg gelooft in je eigen waarde.

Financieel ging het steeds beter: ik had weer opdrachten voor bedrijven en organisaties, dat verliep prima. Ik werkte mijn schulden weg. Maar mijn eigenlijke missie: zelfstandigen leren hoe zij zich beter kunnen profileren: dat bleef een moeizaam verhaal.

Was het dan wel de goede missie? De volgende vraag voor onderzoek, ik was nog niet bij de kern van mijn zaak..

Wat ik altijd, onbewust, had aangenomen: dat mijn waarde afhing van mijn kennis en prestaties. En dat bleek niet te kloppen. Het was ook niet vol te houden. Want iedere keer wanneer ik dacht dat ik iets bereikt had, stortte het weer in.

Eigenwaarde herstellen

Mijn eigenwaarde zit in mezelf. Dat kun je rationeel wel weten, maar daarmee voel je het nog niet. Het doen van een familieopstelling liet me dat zien en doorvoelen.

Het inzicht in die opstelling was een kantelpunt. Wanneer je dat kunt doen met een relatief eenvoudige interventie, wow, dat was echt mindblowing. Ik ben al een tijdje bezig met het wijzigen van mijn koers en dit pad loop ik nu: deze keer niet het voeden van je lijf of je gedachten. Maar juist het voeden van emoties: de onbewuste drijfveer achter al onze gedachten.

Met mijn eigenwaarde gaat het heel goed sinds ik dit pad ben ingeslagen. Het voelt goed en ik heb er vertrouwen in.

Het opruimen van al die onbewuste gedachten, die je in feite belemmeren te zijn wie je werkelijk bent, dat zie ik als mijn bijdrage aan jou. De  terugkeer van je eigenwaarde, met  zelfvertrouwen, rust en zachtheid je leven vervolgen, zonder je te hoeven verstoppen achter een stoer masker: dat is wat ook binnen jouw bereik ligt.

Wil jij tot bloei komen? Lees hier dan meer over opstellingen en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Gerelateerde artikelen
Opstellingen – waarom komt er niet uit wat erin zit?
De  kracht van gedachten – het missende element

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.