Eigenwaarde – waar vind je dat?

geplaatst in: Levenskunst, Persoonlijke ontwikkeling | 0

eigenwaardeEigenwaarde is eigenlijk iets raars. Een beetje ongrijpbaar. Want in de ene situatie heb je het wel en in een andere helemaal niet. Wat maakt nou dat je het hebt? Of juist niet hebt? De buitenwereld? Je opvoeding? Je opleiding? Je uiterlijk?

Eigenwaarde is schaars onder veel vrouwen. We worden er blijkbaar niet mee opgevoed. Niet alleen oudere vrouwen kampen hiermee. De jonge generatie heeft er nog veel meer last van omdat ze denken dat ze aan allerlei ideaalbeelden moeten voldoen – sociale media zijn niet mals.

Met mijn eigen eigenwaarde is het ook het grootste deel van mijn leven slecht gesteld geweest. De video die ik hierover maakte heeft veel hartverwarmende reacties opgeleverd. Kwetsbaar durven zijn is iets dat ik zoveel mogelijk probeerde te vermijden. En dan ervaren dat juist die kwetsbaarheid zo herkend en gewaardeerd wordt, dat is best onthutsend.

Voor mij een reden dat idee van eigenwaarde eens verder te onderzoeken.

Eigenwaarde is een emotie

Eigenwaarde (ook zelfwaarde)zelfrespect of eigendunk is een term uit de psychologie, het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft, zonder daarbij redelijk of logisch te zijn (Bron: Wikipedia).

Emotioneel niveau: dat is hier de sleutel. Eigenwaarde is een gevoel. Je kunt het wel bedenken maar wanneer je het niet kunt voelen, dan heb je het niet. Dan kun je alleen maar ‘doen alsof’.

Kun je het trainen?

Google eens op ‘eigenwaarde’: de resultaten op pagina 1 gaan allemaal over coaching en training om je eigenwaarde op te waarderen, te trainen, te ontwikkelen.

En dat speelt zich dan af op:

  • Fysiek niveau: gezonder eten, meer sporten
  • Mentaal niveau: negatieve gewoonten afleren
  • Spiritueel niveau: affirmaties, meditaties.

Maar werkt dat ook?

Ik betwijfel dat. Zeker door de ontwikkelingsweg die ik zelf heb doorgemaakt. Je kunt op mentaal niveau heel veel trainen. Je krijgt dan best veel inzicht in hoe dat voor jou werkt. Op welke terreinen je zelfvertrouwen hebt: je vakgebied, daar ben je goed in. Je hebt misschien talent voor een sport, je bent artistiek of je spreekt 6 talen.

Ergens goed in zijn wil nog niet zeggen dat je dat gevoel van eigenwaarde diep in je eigen kern kunt voelen. Veel talentvolle mensen kunnen geweldig onzeker zijn. Kijk maar eens naar een talentenprogramma.

Eigenwaarde is een gevoel, het moet op dat niveau opgelost worden.

Waar raken we die eigenwaarde kwijt?

Iedere baby krijst als ie honger heeft of een vieze luier. Er is geen enkele baby die denkt ‘ik ben het niet waard dat ik eten krijg, laat ik m’n mond maar houden’. Later in onze kindertijd, wanneer we onze omgeving gaan waarnemen, dan trekken we soms de verkeerde conclusies. Door reacties van ouders en anderen in onze directe omgeving gaan we denken dat we niet goed genoeg zijn, er niet mogen zijn. Niet dat die mensen dat zo bedoeld hadden: wanneer een ouder zegt ‘nu even niet, ga even iets voor jezelf doen’ dan is dat niet bedoeld als afwijzing. Maar dat kan wel zo ervaren worden. Dat zijn zo van die dingen die zich dan gaan opstapelen.

Als volwassene weet je dat dan niet meer. Of je herinnert je soms een specifieke situatie die pijnlijk was.

Opvoeding en opleiding

We worden opgevoed en opgeleid  om nette burgers te worden die een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daar is helemaal niks mis mee. Als het daarbij bleef. Wat er vaak gebeurt is dat ouders hun eigen (onvervulde) wensen, aspiraties en (voor)oordelen mee willen geven aan hun kinderen. Als jonge volwassene is het dan een hele uitdaging om uit te vinden wie je zelf bent. En onderscheid te maken tussen je omgeving en jouw eigen dromen.

Eigenwaarde is een veilige en stabiele kern in jezelf die tegen je zegt dat je ok bent, ongeacht wat er gebeurt of wat je doet. Die kern geeft je vertrouwen in de goedheid van het leven. Dat alles wat je overkomt, of dat nou leuk is of niet, je verder brengt. En dat dat niets zegt over jouw waarde als mens.

Die veilige kern die krijg je mee uit je kindertijd. Of niet. Heel veel mensen niet dus. En dan moet je ernaar op zoek als volwassene.

Gedurende je leven kom je op diverse momenten bij zo’n kantelpunt waarbij de vraag “is dit het nou en hoe wil ik verder met m’n leven?” zich voordoet. Ook daarbij speelt eigenwaarde een rol. Wanneer je je eigen kracht hebt ontdekt, durf je jouw eigen keuzes te maken.

Terugvinden van je eigenwaarde

Als fysieke, mentale en spirituele programma’s niet fundamenteel helpen, wat dan wel?

Ik vond het terug in een opstelling. Een familieopstelling of een bedrijfsopstelling laat je doorvoelen waar jouw blokkade zit op je ontwikkeling. Een opstelling van je verlangen laat zien wat er nodig is om dat verlangen werkelijkheid te laten worden.

Het doorvoelen van het verlies, van de angst en de pijn is de weg terug naar vrijheid. Dan kun je jouw eigenwaarde gaan voelen, de vrijheid om te zijn wie je in wezen bent.

Familieopstelling

Een opstelling kan je ook laten zien of je de last draagt van iemand anders in je familielijn. Het komt nog wel eens voor dat je onbewust een last bent gaan dragen die niet van jou is. En dat ondermijnt je eigenwaarde. De last terug geven en loslaten is dan bevrijdend en maakt de weg vrij naar je eigen bestemming.

Opstelling van het verlangen

Een opstelling van je verlangen vind ik een van de meest krachtige manieren om te laten zien waar jouw verlangen gehinderd wordt. Het laat je zien en voelen waar je jezelf in de weg zit. Wanneer je eenmaal gezien hebt waar de oplossing van jouw vraag zit, dan kun je het niet meer ‘ont-zien’.

Hoe is het met jouw eigenwaarde? Herken je hier iets van? Laat het hieronder weten in de reacties.

Heb je behoefte aan een opstelling om jouw eigenwaarde terug te vinden? Neem dan contact op voor een kennismaking.

Gerelateerde artikelen
Mijn verhaal
Onbewuste struikelblokken
Opstellingen – het onbewuste zichtbaar maken
Waarom komt er niet uit wat erin zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.