Als je niet weet waar je heen wil, kan je ook niet verdwalen.

Dit fragment komt uit Alice in Wonderland. Het onderstaande gedichtje las ik ooit in een boek van Wayne Dyer en in mij echode dit na: dit is de manier waarop ik in het leven sta.

New directions
I want to travel as far as I can go,

I want to reach the joy that’s in my soul,
And change the limitations that I know,
And feel my mind and spirit grow;

I want to live, exist, ’to be’,
And hear the truths inside of me.

Honger naar inspiratie

Voor mij was lezen het begin van mijn ‘honger naar kennis’. Zo lang als ik me kan herinneren was ik verdiept in boeken. Daarnaast maakte ik graag dingen. Handwerken, tekenen en handenarbeid: op de kleuterschool leefde ik me daar al in uit (ik kon toen nog niet lezen). Later breide ik (heel) veel. Het creëren van iets tastbaars vond en vind ik heel fijn.

Het voeden van body, mind en spirit heeft altijd mijn belangstelling gehad. Zo ben ik opgeleid als diëtist, heb nog steeds heel veel belangstelling voor voeding en kook ik graag. Om mijn mind en spirit te voeden, verdiepte ik me in filosofie, psychologie, NLP, mythologie en religie. Op een meer praktisch niveau hield ik me bezig met marketing en ondernemen.

Mijn passie

Het paard is al vanaf mijn vroege kindertijd mijn grote passie. Als meisje droomde ik van een eigen paard. Dat werd pas werkelijkheid toen ik ‘al’ 38 was. Dat paard, Amorin, heb ik nog steeds. Naast alle avonturen die we samen beleefd hebben, is zijn belangrijkste rol voor mij toch altijd die van spiegel geweest. Hij wees mij de toegang tot mijn gevoel. Door het contact met dit bijzondere dier leerde ik ook mijn eigen helende gaven kennen.

De vraag

De grote vraag die me altijd bezig hield: waarom ben ik hier? Wat kom ik doen, wat is mijn ‘doel’ in dit leven? Want ik had nooit een roeping. Ik kon echt jaloers zijn op mensen die al op jonge leeftijd wisten wat ze wilden worden. Maar net als heel veel anderen had ik geen idee. Ik volgde de opleiding voor diëtist. En ging vervolgens in het bedrijfsleven werken. En deed mijn marketingopleidingen en -werk. En begon daarmee ook mijn eigen bedrijf IJlan.

De vraag die bleef knagen en in de loop van mijn leven steeds meer op de voorgrond kwam: wat is de zin hiervan nou eigenlijk? Behalve voor mijn inkomen?

De levensloop van de mens

In ieder mensenleven doorloop je een aantal fasen. Niet alleen als kind en jongvolwassene maar ook later in je leven maak je transities door. Na je 40e levensjaar gaan vragen over zingeving en betekenis een steeds grotere rol spelen. Vooral de midlife crisis is zo’n moment waar de vraag ‘wat is nou eigenlijk mijn betekenis’ levensgroot opduikt. Die transities zijn momenten waarop je je leven in ogenschouw neemt en wil veranderen. De midlife crisis is niet het enige moment. Ook later, rond je 56e levensjaar, komt die vraag opnieuw. We blijven kansen krijgen om ons leven een andere wending te geven. Kansen die op het moment zelf ongemakkelijk aanvoelen. Wanneer je die momenten grijpt om daadwerkelijk een nieuwe draai aan je leven te geven, werkt dat verrijkend en inspirerend.

Archetypen

In die levensloop spelen archetypen een belangrijke rol. Want we denken dat we zelf keuzes maken over wat we willen en doen. Dat blijkt toch wel tegen te vallen. Archetypen zijn beelden in ons onderbewuste. Beelden die we allemaal delen. En bij die beelden horen verhalen. Carl Gustav Jung blies het begrip over archetypen weer een nieuw leven in en identificeerde er 12 die in ons leven een rol spelen. Je bewust worden van welke archetypen op een bepaald moment in je leven een rol spelen kan enorm helpen in het duiden van dat wat je overkomt en hoe je daar mee omgaat. Ze geven aanwijzingen over hoe je de veranderingen die je wilt in je leven, aan de vork kunt prikken.

Het springende punt

Hoe verbind je nu al die ervaringen in je leven? Wat is de rode draad? Het springende punt? Dat is de vraag waar je na je 56e levensjaar tegenaan loopt (ik ben 61). Dan zie je dat al die ervaringen in je leven, ook de tegenslagen, je gebracht hebben waar je nu bent. En dat er niet echt iets verkeerd ging, want wanneer je die ervaringen niet had meegemaakt, dan was je hier niet uitgekomen. En ‘hier’ is het moment van het ‘nu’. Het moment waar je de kans hebt om je leven een andere wending te geven. Meer vervulling. Meer voldoening. Uiteindelijk is dat het enige waar het over gaat.

Gebrek en  tegenslag

Tegenslagen: iedereen maakt ze mee op een moment in het leven. Ook al zie je bij een ander alles goed gaan: dat is ook maar een momentopname. Want je weet nooit wat iemand al heeft meegemaakt of nog gaat meemaken. Het enige dat je kunt hebben is vertrouwen in de goede afloop. Terugkijkend in mijn eigen leven zie ik dat de momenten van grootste tegenslagen en gebrek aan geld ook de periodes waren waar ik het bangst was. Angst voor verlies en tekort zijn slechte raadgevers. Want precies waar je bang voor bent dat krijg je ook. Bij vertrouwen in het leven, krijg je dat wat je nodig hebt. Zweverige nonsens? Probeer het eens uit, het kost niets.

En nu verder

Meer over deze onderwerpen kun je vinden op deze website. En ook suggesties om je verder te brengen. Zonder of mét mijn hulp. Het is aan jou. Ik wens je een goede reis naar je bestemming.