Onbewuste struikelblokken

Uit de serie ‘Verhalen die we onszelf vertellen’ – aflevering 5

We lopen allemaal deuken op in onze kindertijd. Niet omdat we slechte ouders hadden (sommige uitzonderingen daargelaten) maar omdat we als kind dingen gewoon verkeerd hebben opgevat. En die, onbewuste, kinderlijke overtuigingen die blijven ons parten spelen.

In deze video ontrafel ik het verhaal van het archetype Kind in ons. Onze verhalen leren kennen is net zo belangrijk voor onze levensontwikkeling als leren lezen en schrijven. Voor het verhaal van ons innerlijke kind geldt dat helemaal!

Heel veel ideeën die we over onszelf hebben, stammen uit onze kindertijd. Die ideeën zijn dan niet van onszelf, maar van onze ouders. En dat heb je niet in de gaten, waarom jou iets niet lukt. Terwijl daar niet echt een aanwijsbare reden voor is.

Zo deed ik ooit een opstelling met mijn bedrijf: ik wilde weten waarom het niet zo liep zoals ik wilde. Waarom het allemaal zo moeizaam ging. Want ik stopte er veel tijd in, leerde veel technieken, volgde veel trainingen.

In deze opstelling kwam ik erachter dat mijn ‘innerlijke Kind’ nog een bang kind was. Die durfde zich niet te laten zien, want dat mocht vroeger niet. Dat ‘Kind’ bevroor alles in mij.

Wanneer je eenmaal zo’n ontdekking doet, dan kun je die belemmering wegnemen. Niet door het te negeren maar door de positieve kant van het ‘Kind’ te ontwikkelen: enthousiasme, vertrouwen hebben, optimisme. En dat ook uitstralen. En het bange Kind koesteren, want dat is wat het van je vraagt.

Het ‘Kind’ heeft heel wat kanten. Het is niet alleen maar een ‘bang kind’. Ook enthousiasme, optimisme, hoopvol zijn, vertrouwen hebben in de mensheid zijn kwaliteiten van het ‘kind’.

Dat innerlijke kind blijft ons hele leven bij ons. Het heeft koestering nodig en erkenning van de angst en het verdriet die bij het kindzijn horen. Het is ook belangrijk dat we blijven spelen: als volwassene vergeten we dat of het voelt nogal gênant aan.

Wil jij jouw verhaal leren kennen? Loop je vast en weet je niet waarom? Wil je ontdekken wat je tegenhoudt? Het onzichtbare zichtbaar maken?

Hier vind je meer over Opstellingen en met welke vragen je terecht kunt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.