Archetypische cadeautjes

geplaatst in: Archetypen, Persoonlijke ontwikkeling | 0

archetypische cadeautjesDe mooiste geschenken van de 4 archetypen die we allemaal in ons hebben.

Een saboteur, wat is daar nou positief aan? Of een slachtoffer? Of prostituee? En een kind, dat als archetype wel 6 verschillende ‘jasjes’ kan aantrekken: wat moet je ermee? Het zijn de 4 archetypen die we allemaal in ons hebben.

En we hebben er een associatie bij, meestal geen positieve. Associaties zijn geladen met emoties. Afkeer, weerzin, angst, aantrekking, liefde.

“Wat een nare archetypen zijn dat, die we allemaal in ons hebben!” Een uitspraak van een cliënte die een archetypisch brondiagram had gemaakt.

Maar, zoals ieder archetype, hebben deze 4 zowel een lichte als een schaduwkant. Het zijn archetypische cadeautjes.

De saboteur

Dit archetype is de beschermer van je keuze. De saboteur laat je zien waar jouw angst zit om verantwoordelijkheid voor jezelf, of voor dat wat je creëert, te nemen. Het gebied waar jij je saboteert, laat zien waar jouw grootste angsten zitten. Waar je jouw groei en succes in de weg zit. En daar kun je wat aan doen. Je hoeft jezelf niet kleiner te maken dan je bent.

Het slachtoffer

Het slachtoffer is de beschermer van je persoonlijke grenzen, je eigenwaarde. Ben jij iemand die zich altijd ten dienste stelt van anderen? Altijd wil helpen, een bijdrage wil leveren? En vind je dat jouw bijdrage te weinig wordt gezien en gewaardeerd? Dan helpt het slachtoffer jou om grenzen te stellen. Om je persoonlijke kracht te ontwikkelen, net als je eigenwaarde.

De prostituee

Dan de prostituee: zij is de beschermer van vertrouwen. Want als je vertrouwen hebt dan ben je niet te koop. Vertrouwen hebben is ook een lastige: we willen graag zekerheid. Dat krijg je zelden. Vertrouwen hebben dat je altijd krijgt wat je nodig hebt is een heel rustgevende kwaliteit. Vooral vertrouwen hebben in jezelf: dat je nooit iets krijgt voorgeschoteld in het leven dat je niet kunt oplossen. Dat wil niet zeggen dat dat altijd leuk is, we hebben ook heel wat nare dingen op te lossen. Maar oplossen, dat doen we!

Het kind

Het kind blijft ook ons gehele leven actief in ons als beschermer van de onschuld. Er zitten nogal wat dimensies aan het kind: het magische of onschuldige kind, het natuurkind, het eeuwige kind, het weeskind, het gewonde kind, het afhankelijke kind. En we herkennen de meeste wel. Het mooiste cadeau dat je van dit archetype kunt krijgen is enthousiasme, optimisme en vertrouwen in het leven. Wanneer je dit in jezelf (terug) kunt vinden, dan kun je  de wereld aan.

Brondiagram

In een archetypisch brondiagram kies je, naast de 4 universele archetypen, nog 8 die je herkent in je leven. En de opstelling in dat diagram, in de 12 domeinen van je leven geeft je inzicht in hoe je met dat domein om gaat.

Die domeinen zijn: je persoonlijkheid/ego, je persoonlijke waardensysteem en bezittingen, je zelfexpressie, je thuis, je creativiteit en geluk, je werk en gezondheid, je huwelijk en relaties, middelen van anderen, spiritualiteit, je hoogste potentieel, je relatie met de wereld, het onbewuste.

Zo’n archetypisch brondiagram geeft je een grondige blik in je kwaliteiten, je groeipotentieel en je uitdagingen. Dat zijn echte archetypische cadeautjes.

Archetypische cadeautjes

Mijn brondiagram maakte ik in 2017. Het heeft me inzicht gegeven in hoe ik sta in de diverse levensgebieden. Waar ik de schaduwkant van een archetype leefde en de keuze kon maken om de lichte kant te activeren. Want dat is het mooie hiermee: het is aan jou om te kiezen voor de lichte of de schaduwkant. Dit is het grootste archetypische cadeau dat je kunt krijgen: inzicht in jezelf.

Over het maken van een brondiagram organiseer ik binnenkort een workshop. Abonneer je op de nieuwsbrief (zie hieronder in de footer van de website) en blijf op de hoogte!

(Afbeelding van Prawny via Pixabay)

Gerelateerde artikelen
Jezelf saboteren, wat doe je eraan?
Wat doe je als het tegen zit?
Wat offeren we eigenlijk allemaal op?
Onbewuste struikelblokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.