Jezelf saboteren, wat doe je er aan?

geplaatst in: Archetypen, Persoonlijke ontwikkeling, Video | 0

Uit de serie Verhalen die we onszelf vertellen – afl. 2

Hoe vaak zeg je niet ‘ik saboteerde mezelf weer eens’, wanneer je dingen hebt uitgesteld. Als je iets van plan bent en je doet het niet, je stelt het uit, je verzint excuses om het niet te hoeven doen: dan is de Saboteur in jou actief.

We vertellen onszelf verhalen, zonder dat we daar nou veel erg in hebben. Veel dingen die we vinden en denken over onszelf zijn archetypische verhalen: universele verhalen. In deze video-serie ontrafel ik zulke verhalen. En hoe je ze een positieve wending kunt geven. Want we willen toch wel graag dat verhalen goed aflopen.

Overigens: ieder mens heeft die saboteur. Dus je bent daar in niet uniek.

Jezelf saboteren

We zien de Saboteur, jezelf saboteren, als iets negatiefs. Maar zoals ieder archetype heeft ook de Saboteur een positieve kant. Wat is dan de positieve kant van die saboteur?

Wat die Saboteur je haarfijn laat zien, is waar jij bang voor bent. Waar jouw eigenwaarde je in de steek laat. De Saboteur laat je de pijnpunten zien die jouw succes en groei blokkeren.

En door dat zichtbaar te maken, ben jij in de gelegenheid daar iets aan te doen. Je wordt er een krachtiger mens van.

Zo ben ik afgelopen zomer begonnen met het maken van video’s (een cursus). En ik vind het echt lastig om dit te doen. Dus het leren van de theorie ging me gemakkelijk af, het monteren ook. Alles eigenlijk wat  ik achter de schermen kan doen. Maar m’n tekst leren en die presenteren voor de camera: ai, ik vond heel veel excuses waarom ik het niet deed. Het weer was te zonnig of te somber, de locatie was te druk en ik voelde me voor schut lopen met die selfie stick.

Kortom: ik was echt bang dat andere mensen het ‘stom’ zouden vinden. Mensen waar ik me normaal helemaal niets van aan trek.

Door het gewoon te gaan doen en steeds meer en vaker durfde ik steeds beter rond te lopen met mijn selfie stick. En nu trek ik me er niets meer van aan.

Dus wordt niet boos wanneer die Saboteur in jou weer eens actief is geworden. Maar vraag je af: wat komt ie mij vertellen? En wat kan ik daarmee?

Wil jij dat ook, je leven een andere wending geven en kom je zelf niet verder?

Doe dan mee aan de ‘Reis in je binnenwereld’. Een gratis mini-cursus waarin je wordt meegenomen in jouw binnenwereld. Je ontdekt van welk archetypisch verhaal je gebruik maakt en hoe je daar een nieuwe wending aan kunt geven.

Aanmelden doe je via de link hieronder.

Gerelateerde artikelen

Op Reis in je binnenwereld – mini-cursus
Verhalen die we onszelf vertellen
Een archetypische blik op deze tijd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.