Wat is de beste vraag die je jezelf kunt stellen?

geplaatst in: Levenskunst, Persoonlijke ontwikkeling | 0

Hoe ga je om met al die negativiteit die dagelijks over ons wordt uitgestort? Het laat ons allemaal niet koud, al die beperkingen. De impact die het heeft op je leven, op je werk, op je relaties: het is niet niks. In de video hieronder vertel ik je welke vraag je jezelf kunt stellen. De  vraag die je uit de slachtoffer rol haalt (want dat is eigenlijk wel wat we onszelf aandoen) en je de ruimte voor nieuwe opties geeft.

Jaren geleden volgde ik een business coaching traject. In die tijd ging het helemaal niet naar mijn zin met mij en mijn bedrijf. Te weinig klanten en te weinig inkomen (we kwamen net uit de kredietcrisis). En ik zat te klagen tegen mijn coach over hoe hard ik mijn best deed en hoe weinig resultaat dat had.

Hij stelde me een vraag. De beste vraag die iemand mij ooit stelde. Hij vroeg: ‘Wat is je alternatief’.

Bam, die kwam binnen. Want was mijn alternatief? Mijn bedrijf stoppen, naar het UWV, naar de sociale dienst? Het idee alleen al gaf me de koude douche die ik blijkbaar even nodig had. Want mijn enige alternatief was: doorgaan. Leren van wat ik deed en bijsturen. Gewoon volhouden. Ook al was het nog zo lastig.

En dat deed ik. Want het alternatief stond me echt niet aan. Dus koos ik eieren voor m’n geld en ging aan de bak. Met uiteindelijk ook hele goede resultaten.

Nu, in de huidige situatie, wanneer ik weer eens boos ben over alle beperkingen, dan houd ik mezelf voor: ‘Wat is je alternatief?’ Ziek worden en mijn ouders aansteken? Dat is niet echt een goed alternatief. Dus ik houd me weer braaf aan de regels. En gebruik zoveel mogelijk de mogelijkheden die er wel zijn. Want die instelling heeft me ertoe gezet video’s te gaan maken. Iets wat ik allang van plan was, maar steeds had uitgesteld.

Door mezelf deze vraag te stellen, heb ik nieuwe wegen voor mezelf gecreëerd. Jaren geleden en nu nog steeds.

Wat doe jij? Maak je je druk over zaken die je toch niet kunt beïnvloeden? Of kijk je naar de mogelijkheden die er wel zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.