Verhalen die we onszelf vertellen

geplaatst in: Archetypen, Levenskunst, Video | 1

Wij mensen houden van verhalen. En we vertellen ze ook aan onszelf. Het zijn de verhalen die we onszelf vertellen over wie, hoe en wat we zijn. Die verhalen zijn vaak totaal niet waar en ze kunnen je nu flink in de weg zitten om te doen of te worden wat je graag wilt zijn. In deze video laat ik je zien hoe jij je verhaal kunt veranderen.

De verhalen die we onszelf vertellen

De verhalen die we onszelf, onbewust, vertellen zijn vaak helemaal niet van onszelf. Het zijn verhalen die we in onze kindertijd hebben gehoord. Je bewust worden van welke verhalen je jezelf vertelt, kan goed door te onderzoeken van welke archetypen je gebruik maakt.

Archetypisch perspectief

Archetypen kunnen je helpen om het verhaal van je leven een andere wending te geven. Ik zal je een voorbeeld geven: wanneer je nogal zoekend bent in je leven, maak je gebruik van het archetype ‘Zoeker’. Dat helpt maar er zit ook een valkuil in. Want wanneer je blijft zoeken, committeer je je nooit ergens aan. Je blijft twijfelen en maakt geen keuzes. Je wordt een dwaler. Door het besluit te nemen om te gaan putten uit het archetype ‘Schepper’ kies je ervoor om daadwerkelijk iets te gaan creëren. Het verhaal dat je jezelf hebt verteld verandert van ‘ik ben op zoek naar…’ naar ‘ik ga voor ….’.

Dat is slechts één voorbeeld voor heel veel mogelijkheden. Mogelijkheden om je leven in heel korte tijd een andere wending te geven. Je gaat van … naar …, of juist van ….  naar …

Op reis in je binnenwereld

In de mini-cursus ‘Op reis naar je binnenwereld’ onderzoeken we jouw verlangen en van welk archetypisch verhaal jij vooral gebruik maakt. En hoe je die verhalen kunt gebruiken om keuzes te maken en je weg te vervolgen. Zodat je niet langer blijft stilstaan.

Aanmelden kan via deze link.

 

  1. Jaap

    Deze blogtekst verduidelijkt voor mij, waarom ik moeite heb met de volgende opvatting. ‘Als je niet weet waar je heen gaat, kun je ook niet verdwalen.’ Dat lijkt mooi, maar is het niet. Mijns inziens is een betere opvatting: ‘zonder doel, geen weg’. Ingrid, in deze blogtekst nodig jij toch ook uit tot een houding van ‘weten waar je voor gaat’? Uiteindelijk bepleit je te komen van ‘zoeker’ naar ‘schepper’. Dat vind ik helder en duidelijk, dank daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.