De waarde van de dagelijkse terugblik

geplaatst in: Levenskunst, Video | 1

We reageren vaak op gebeurtenissen in de buitenwereld vanuit onze emotie. En daar hebben we dan nog wel eens spijt van, later. Jezelf beter leren kennen, inzicht hebben in jouw eigen triggers, helpt om niet in deze valkuil te vallen. In deze video leg ik je uit hoe je die valkuil vermijdt.

In een aantal eerdere videotips, raadde ik je aan om dagelijks een terugblik te schrijven. Waarom zou je dat doen? Je krijgt meer inzicht in je eigen denk- en doepatronen. Veel dingen doen we automatisch en onbewust. En dat werkt vaak prima. Want als je over  ieder dagelijks dingetje moet gaan nadenken, dan kom je nergens meer toe.

Maar je hebt ook patronen die je helemaal niet helpen en waar je meer last dan gemak van hebt. Door je dagelijkse terugblik ga je zien welke dat zijn en kun je ze doorbreken.

Dagelijkse terugblik

Hoe doe je dat dan, zo’n dagelijkse terugblik?

Je neemt een notitieboekje of een schrift (maakt niet uit). En ’s avonds ga je een kwartiertje zitten om de volgende 3 vragen te beantwoorden:

  1. Wat was een opvallend moment vandaag? (dat kan zowel een hoogte- als een dieptepunt zijn).
  2. Wat gebeurde er in die situatie en wat deed dat met mij? Hoe voelde dat, wat zag ik, wat hoorde ik?
  3. Wat neem ik mee naar morgen? Een voornemen of een vraag?

Wanneer je dit ritueel dagelijks doet, gedurende een aantal maanden, dan ga je veranderingen in je leven waarnemen. Je  leert jezelf beter kennen, dat verrijkt je leven enorm.

Maak dagelijks, aan het einde van de dag, een moment tijd voor jezelf vrij: het vraagt misschien wat van je, maar de opbrengst is onbetaalbaar. Vind je dat lastig, tijd voor jezelf? Dan is het zeker waardevol om het wel te doen!

Van wens naar werkelijkheid door de kracht van je gedachten

Op m’n website vind je een e-book over de ‘kracht van je gedachten’ met een methode om dagelijks positief te beginnen en met een terugblik te beëindigen. Een krachtige methode om jezelf en je patronen beter te leren kennen. Dit is de link naar de pagina. Dus meld je aan en ga aan de slag met je gemoedsrust.

(Afbeelding van Pexels via Pixabay)

  1. Jaap

    Ingrid, over de hier door jou voorgestelde methode van dagelijks terugblikken ben ik vanuit eigen ondervinding enthousiast. Waarom? Het rendement is hoog, omdat je leert van eigen ervaringen uit het dagelijks leven en… je die leereffecten vervolgens binnen datzelfde dagelijks leven ook kunt toepassen. In meen dat deze eenvoudige werkwijze mij gaandeweg heeft geholpen – en nog steeds helpt – een praktischer mens te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.