Wat doe je als het tegen zit?

Uit de serie Verhalen die we onszelf vertellen – afl. 3

Heb ik dit?

Soms zit alles tegen. En dan heb je het gevoel dat de hele wereld tegen je is. Dat jij de enige bent die altijd de slechtste kaart trekt. ‘Waarom ik?’ Ken je die?

Wanneer je zit met dit gevoel dan is het ‘Slachtoffer’ in jou actief. Een archetype dat we allemaal in ons hebben. Hoe geef je hier nou een positieve wending aan?

Wanneer alles tegen lijkt te zitten en je jezelf best wel zielig vindt: dan is het ‘Slachtoffer’ in jou actief. ‘Iedereen is tegen mij’, ‘het zit mij nooit eens mee’, ‘niemand houdt van mij’, je herkent het vast wel.

En we hebben er ook wel voordeel van: want mensen voelen met je  mee, sympathiseren met je lot, hebben medelijden met je. En dat voelt soms best lekker. Maar dit is eigenlijk de schaduwkant van het ‘Slachtoffer’.

Wat het Slachtoffer je laat zien is waar jij te passief bent in het aanvaarden van wat je overkomt. In waar jij zelf actie kunt nemen om zaken te veranderen. Aan de andere kant kan het Slachtoffer je laten zien waar je misschien juist te overhaast besluiten hebt genomen: besluiten die niet zo goed afliepen.

Met andere woorden: het Slachtoffer helpt je met terugkijken naar jouw eigen gedrag bij moeilijkheden. Ben je te passief? Dan kun je werken aan meer verantwoordelijkheid nemen voor wat je overkomt. Of ben je juist te haastig? Dan kun je jezelf ertoe zetten na te denken voor je handelt.

Beide houdingen zijn te veranderen. En wanneer je iets kunt veranderen, dan verdwijnt dat slachtoffer gevoel ook.

Wil jij dat ook, meer grip op je leven of je leven een andere wending geven en kom je zelf niet verder?

Doe dan mee aan de ‘Reis in je binnenwereld’. Een gratis mini-cursus waarin je wordt meegenomen in jouw binnenwereld. Je ontdekt van welk archetypisch verhaal je gebruik maakt en hoe je daar een nieuwe wending aan kunt geven.

Aanmelden doe je via de link hieronder.

Gerelateerde artikelen
Op reis in je binnenwereld – mini-cursus
Jezelf saboteren
Verhalen die we onszelf vertellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.