Wat als je jezelf in de weg zit?

geplaatst in: Archetypen, Inspiratie | 0

archetypische opstellingUitstellen, perfectionisme, twijfel, negativiteit – je weet wel, allemaal dingen waarmee je voorkomt dat je echt gaat doen wat je wilt.

En dat kun je dan wel weten, dat je jezelf saboteert, maar wat doe je eraan? Want vaak is de tegenzin te groot. Je krijgt het niet voor elkaar om aan de slag te gaan.  Je denkt dan ‘morgen is er weer een dag met nieuwe kansen’. Dat kun je lang volhouden want er is altijd een ‘morgen’.

Ik kan er ook wat van!

Dit artikel bijvoorbeeld. Het is niet alsof het zo uit mijn pen rolt. Ik moet me iedere keer bij de haren pakken om mezelf bij de les te houden. De inspiratie is daarmee wel weg.

Wat kun je doen als je jezelf in de weg zit?

Dus hoe  maak je dan de weg vrij voor jezelf?

Een aantal jaren geleden maakte ik een archetypisch brondiagram voor mezelf: een archetypische opstelling. En als je nu denkt, wat is dat nu weer?

Archetypische opstelling

In de archetypische opstelling maken we gebruik van 12 dimensies in ieders leven. Je kiest zelf de 12 archetypen en plaatst die (blind) in iedere dimensie. De combinatie van dat archetype in dat levensdomein geeft je het handvat van hoe je er mee omgaat. De schaduwkant en de lichte kant.

Bij mij staat de ‘godin’ in mijn dimensie van ‘creativiteit’. Dat lijkt een heel mooie combinatie en in de geïnspireerde kant is het dat ook. Maar dan de schaduwkant van die godin: genotzucht en luilakken.  En dat laatste herken ik wel want ik ga op zoek naar lekkere dingen om te eten en activiteiten die ik leuk vind.

Bewust besluit

Het leuke van werken met je archetypen is: je kunt bewust besluiten om de schaduwkant om te keren naar de lichte kant. En door dat te doen, ontstaat er flow en inspiratie. Mijn creatieve brein doet het opeens weer. Bijzonder dat het zo werkt.

Dit mechanisme werkt bij alle dimensies, denk hierbij aan hoe je omgaat met je relaties (liefde, familie, vrienden, zakelijk), met je werk en je gezondheid, hoe je communiceert en hoe je jezelf laat zien aan de buitenwereld.

Hetzelfde zie ik bij de mensen die zo’n archetypische opstelling hebben gemaakt: opeens ontstaat er het inzicht op welke manier ze zichzelf precies in de weg zitten en wat de oplossing is naar het realiseren van hun verlangen.

Verlangen

Want dat is uiteindelijk de essentie van deze opstelling: helderheid krijgen over hoe je jouw verlangen kunt manifesteren. En in welk domein van je leven je jezelf in de weg zit.

Ik hoef mezelf niet meer aan mijn haren te trekken en op mijn kop te geven. Dit werkt veel beter en is heel wat plezieriger!

Heb je terreinen in je leven die niet lekker lopen? Kijk dan eens bij de ‘archetypische opstelling’. Daar kun je lezen hoe zo’n opstelling werkt en wat het nog meer voor je kan doen. Je kunt ‘m zelfstandig doen of samen met mij dieper graven en inzicht krijgen in de diepere betekenis van alle archetypen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.