De kracht van je gedachten – het missende element

de kracht van je gedachten‘Alles wat we zijn is het gevolg van wat we hebben gedacht’ (Boeddha)

Over ‘de kracht van je gedachten’ schreef ik, in 2015, een van mijn eerste blogs op deze website. Het idee dat je met ‘goede gedachten’ je gewenste wereld kunt  manifesteren, dat sprak me nogal aan. En dat doet het nog steeds.

Tot op zekere hoogte werkt het ook: ik manifesteer een parkeerplaats op de gewenste plek (lukt vaak, niet altijd), een ontmoeting met iemand waar ik net aan dacht, simpele dingen waar verder geen lading op zit.

Maar voor andere dingen is het iets minder eenvoudig om je wensen te manifesteren. Want  je krijgt vaak niet wat je wenst, maar wel wat je nodig hebt. Dat laatste dat zie je pas bij het terugkijken. Op het moment zelf kan het behoorlijk je zelfvertrouwen ondermijnen.

Want:

  • Ik visualiseer toch dagelijks wat ik wens?
  • Ik werk hard om mijn doelen te bereiken?
  • Ik denk zo veel mogelijk positief?
  • Ik gebruik affirmaties die me helpen aan een positieve mindset?

Dus waarom werkt het dan niet?

Mindset

Mindset, dacht ik altijd, daar gaat het om. Ik heb me daar dan ook grondig in verdiept. En ik schreef er blogs over (een samenvatting is te vinden in het e-book ‘De Ondernemersmindset). Teruglezend bedenk ik me dat er best verstandige dingen in staan.

Gisteren kwam het weer voorbij in een zoomcall met een aantal mede-onderneemsters. Het boek ‘Think and grow rich’ werd aangedragen door een van de deelneemsters. Het was voor haar een geweldige bron van inspiratie. En ik kan mij dat goed voorstellen!

Het is nl. heel fijn om te ontdekken dat je geen speelbal bent van de buitenwereld. Dat het realiseren van doelen binnen je eigen bereik ligt, als je maar de goede dingen denkt.

En dat laatste is, zoals ik het zie, het missende element.

De goede dingen denken.

Vele gedachten van ons spelen zich af buiten onze waarneming. We hebben gevoelens en emoties die aangestuurd worden door die gedachten. Gedachten, overtuigingen die we ooit hebben ontwikkeld en die ons toen hielpen. Maar die gedachten hinderen ons nu behoorlijk. De kracht van je gedachten werkt ook de andere kant op: die onbewuste overtuiging dat je het niet waard bent kan ervoor zorgen dat je jezelf voortdurend in de weg zit. Zonder dat je jezelf ervan bewust bent dat of waarom je het doet.

Voeding van het hart

We zijn erg bezig met ‘body – mind – spirit’:  onze fysieke energie (goed bewegen, goede voeding en zo), onze mentale energie (ons denken en willen) en waarschijnlijk ook spirituele energie (meditatie, visualisatie). En daar gaan deze boeken en programma’s ook over.

Wat er mist is de voeding van het hart. De emoties. Met andere woorden ‘ons gevoel’.

Hoe we ons voelen wordt vooral bepaald door de buitenwereld: het oordeel of de waardering die we ontvangen bepaalt onze waardering voor onszelf. Zeker nu met al die oordelen op social media: het is dan verschrikkelijk lastig om bij jezelf te blijven. Om je oren niet te laten hangen naar de waarderende duimpjes of hartjes van anderen. Het is in feite junkfood.

De missende  schakel

De missende schakel is het vertrouwen in je eigen intuïtie. Het  eigen gevoel over wat je wilt zijn en wat je wilt betekenen. Zeker wanneer je van mijn generatie bent (vrouw en 50+) dan ben je waarschijnlijk opgegroeid met de afhankelijkheid van de oordelen van anderen. Durven afgaan op je eigen intuïtie zat niet in het pakket.

Ik vond  het so wie so lastig om bij mijn gevoel te komen. Gevoel gaat over veel meer als alleen ‘voorkeur of afkeer’. Een verbinding maken met anderen dat doe je op hartsniveau, vanuit je gevoel.

Wanneer je van nature terughoudend bent of dat door ervaringen hebt geleerd, dan voelt je kwetsbaar opstellen echt heel spannend. Je bent iets te vaak ‘op je hart getrapt’. Ervaren dat het minder eng is dan je denkt is de beste weg. Wel een lange weg.

De rijkdom van het vertrouwen van je eigen intuïtie is die prijs meer dan waard.

De kracht van je gedachten

Dat brengt me terug bij het begin: de kracht van je gedachten. Wanneer het niet lukt om iets dat je wenst ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen, dan is dat een aanwijzing dat je daar misschien een oordeel over hebt waar je je niet bewust van bent. Dat oordeel in het licht zetten, zichtbaar maken, daarmee haal je de angel uit die blokkade.

Uitdaging

Die weg terug vinden is de uitdaging. Onafhankelijk zijn van wat anderen vinden en van je verwachten. Ben jij iemand die nogal afhankelijk is van de waardering van buiten? Gevoelig voor kritiek? Laat het hieronder weten. Het opstellen van je kwetsbaarheid kan je grootste kracht zijn.

Ik heb zelf een lange weg afgelegd om meer inzicht te krijgen in mijn obstakels. Een van de dingen die me onderweg enorm hielp zijn ‘Opstellingen’. Daarmee werd zichtbaar wat me jaren lang had tegen gehouden. Inmiddels doe ik zelf opstellingen om jou van je obstakels te verlossen.

Gerelateerde artikelen
Het brein en het universum: hoe een geheime mix leidt tot de vervulling van alle dromen
Heel je leven – met een opstelling
Volg je hart en je gevoel – hoe dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.