Het brein en het universum: hoe een geheime mix leidt tot de vervulling van alle dromen….

geplaatst in: Inspiratie, Levenskunst | 1

verborgen-wijsheid-2Gedachtekracht, je stemming en de wet van de aantrekking

‘Alles wat we zijn is het gevolg van wat we hebben gedacht’ (Boeddha)

We leven in een transformatieperiode: de overgang van het informatietijdperk naar een bewustzijnstijdperk (Jan Bommerez in zijn presentatie voor de Krachtcentrale in november 2010). En zoals tijdens iedere overgang gaat dat gepaard met chaos en onzekerheid: Wereldwijde kredietcrisis, natuurrampen met grote gevolgen (Fukushima), oorlog en opstand (de Arabische lente).

We willen met z’n allen iets anders: een beter leven, ons beter voelen, meer duurzaamheid, meer aandacht voor elkaar. “Where attention goes, energy flows” of waar je aandacht naartoe gaat dat groeit. Het viel me op dat er de laatste jaren vanuit diverse verschillende invalshoeken aandacht is voor dit gedachtegoed. Hieronder mijn bloemlezing van disciplines en de samenhang ertussen. Synchroniciteit? Dit kan geen toeval zijn.

 NLP

NLP bestudeert hoe men zo met zichzelf kan omgaan dat optimale vindingrijkheid wordt verkregen en zodoende het grootste aantal gedragsmogelijkheden. Daarbij zijn een aantal fundamentele ingrediënten nodig: een daarvan is het overtuigingensysteem. Wat iemand gelooft, wat hij denkt dat wel of niet mogelijk is, bepaalt voor een groot deel wat hij wel en niet kan doen. Een tweede is de fysiologie. Lichaam en geest zijn volledig met elkaar verbonden. Ademhaling, lichaamshouding, gezichtsuitdrukking, de aard en kwaliteit van de bewegingen bepalen feitelijk je gemoedstoestand. Je stemming bepaalt vervolgens de reikwijdte en kwaliteit van de gedragingen (Bron: A. Robbins, Je ongekende vermogens).

De biologie van verandering

Joe Dispenza (What the bleep do we know!?) is neurowetenschapper en zegt: “wij zijn zelf de bestuurders van onze hersenen”. Zijn onderzoek toont aan dat onze hersenen veranderen wanneer we nieuwe dingen leren en observeren. Emoties zijn de opnames van het verleden. Als je niet bewust dingen verandert, leef je in het verleden. Dingen zullen zich blijven herhalen. Maar je kunt jezelf opnieuw neurochemisch conditioneren, door bewust je gedrag te veranderen naar aanleiding van nieuwe opgedane kennis (Bron: Ode januari/februari 2012).

De Creatiespiraal

Ook Marinus Knoope, in de Creatiespiraal, werkt deze gedachte uit. De vraag ‘is je leven voorbestemd of kun je in dit leven je eigen wensen realiseren?’ vindt hij een paradoxale vraag. Deze valt in dezelfde categorie als ‘krijgt een appelboom gewoon appels of is een appelboom de creator, de schepper van appels?’. Zoals er voor appelbomen een natuurlijke weg bestaat van bloesem naar oogst, zo bestaat er ook voor mensen bij het realiseren van wensen een welbepaalde weg, waarbij iedere fase zijn eigen optimale condities kent. De weg van de appelboom is een natuurlijk kringloop. En eigenlijk geldt dat ook voor onze wensen. De ontdekking van de Creatiespiraal: Je wenst, je verbeeldt en gelooft, je uit en onderzoekt, je plant en beslist, handelt en volhardt en uiteindelijk ga je ontvangen, je wordt gewaardeerd en kunt ontspannen. Deze spiraal geldt voor alles: wanneer je je richt op je positieve wensen ga je door dit proces maar hetzelfde gaat op voor negatieve gedachten.

 De kracht van intentie

Lynne McTaggart schreef in 2002 het boek ‘The field’. Hierin zocht ze wetenschappelijke verklaringen voor veel van de meest raadselachtige menselijke geheimen, van alternatieve geneeskunst tot spirituele genezing tot buitenzintuiglijke waarneming en het collectief onbewuste. Er zou een samenhang bestaan tussen alle materie in het universum op het subatomaire niveau: kwantumenergie. Een bekend boek en film over dit onderwerp is ‘What the bleep do we know?’. De wetenschappelijke hypothese over de rol van kwantumfysica in gedachtekracht wordt uitgelegd.

Over gedachtekracht is een enorme berg literatuur beschikbaar. Napoleon Hill met zijn boek ‘Think and grow rich’ wordt wel als de vader van dit gedachtegoed gezien.

 

In ‘Het Intentie experiment’ gaat Lynn McTaggart een stap verder. Met het concept van gedachtekracht gaat ze een wereldwijd experiment aan: ze nodigt haar miljoenen lezers wereldwijd uit om via haar website op een bepaald moment gezamenlijk een intentie uit te spreken en vast te houden gedurende tien minuten. Ik heb een keer mee gedaan aan zo’n experiment en het was bijzonder hoe je de aanwezigheid van al die mensen kon voelen gedurende het experiment en de leegheid nadat de lijnen gesloten waren. Blijkbaar is al die energie inderdaad waarneembaar op afstand. De aanname hierin is dat ons brein via kwantumdeeltjes is aangesloten op ‘Het Veld’ van kwantumenergie in het universum.

Synchroniciteit

Synchroniciteit wil zoveel zeggen als ‘zinvol toeval’ of toeval bestaat niet. Je denkt aan iemand en prompt gaat de telefoon en die persoon is aan het andere eind: dit is een voorbeeld dat iedereen wel eens heeft meegemaakt. Deepak Chopra schreef een handleiding met 7 principes om synchroniciteit in je leven te herkennen, toe te laten en er van te profiteren. Hiermee komen we in een spiritueel domein terecht: het gaat over meditaties en mantra’s, de ontdekking van je niet-plaatsgebonden zelf, je innerlijke dialoog beheersen, je intenties bewust sturen, emotionele onrust onder controle houden, je archetypen vinden, ‘connecting the red dots’ of de belangrijke gebeurtenissen in je leven verbinden om tenslotte synchronisch te kunnen leven. En het doel van synchronisch leven: meer rijkdom, bevredigender relaties maar vooral verruiming van je bewustzijn en verlichting, een wedergeboorte of ontwaken.

The Secret of de Wet van de Aantrekkingskracht

“Alles wat op je pad komt, haal je zelf je leven binnen. Je trekt het aan door de beelden die je in je geest vormt. Het zit hem in wat je denkt. Wat zich ook in je geest afspeelt, je trekt het allemaal naar jezelf toe.”

De Wet van de Aantrekkingskracht wordt neergezet als een natuurwet: het is er gewoon. Eigenlijk is the Secret een bundel citaten van beroemde mensen die ergens heel succesvol in zijn geworden. Het volgende citaat van Jack Canfield beschrijft naar mijn idee de essentie: ‘Beslis wat je wilt. Geloof dat je het kunt hebben. Geloof dat je het verdient en dat het mogelijk voor je is. Doe dan elke dag gedurende een paar minuten je ogen dicht en visualiseer dat je dat alles al hebt, voel de gevoelens dat je het al hebt. Sluit dan af, richt je op datgene waarvoor je al dankbaar bent en geniet daar echt van. Begin dan aan je dag, geef het over aan het universum en vertrouw erop dat het universum de weg kent om het te manifesteren’. Hiermee omvat The Secret al bovengenoemde concepten: de kracht van onze gedachten en de rol van het universum (of onze aansluiting daarop) in het realiseren van onze wensen. Maar ook de gedachte dat we alleen onze diepste wens kunnen realiseren en manifesteren, dat waarvoor we hier op aarde zijn.

De moraal van dit hele verhaal? Denken is worden. Met je gedachten kan je de toekomst creëeren. Gebruik je gedachten daarom goed en focus op wat je wil zodat je wens kan groeien tot werkelijkheid.

  1. Jaap van Rijswijk

    Dag Ingrid,
    ‘Denken is worden’. Wat een mooie conclusie van je artikel. Ik vind die conlusie mooi, omdat ik het er volledig mee eens ben. En dat is natuurlijk weer een gevolg van mijn denken. Dat het draait om denken naar aanleiding de gevoelens en wilsneigingen die wij als mens ook hebben, probeer ik me steeds bewust te zijn. Een beeldje van de ‘denker’ van Rodin in mijn kamer helpt mij daarbij als een soort ‘knoop in de zakdoek om iets niet te vergeten’. Omdat we zo constructief en plezierig samenwerken, schenk ik je binnenkort zo’n bronzen beeldje.
    Hartelijke groet,
    Jaap van Rijswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.