Heel je leven – met een opstelling

geplaatst in: Levenskunst, Persoonlijke ontwikkeling | 0

Je leven helen? Is dat nodig?

Weerstand, tegenzin, geblokkeerd zijn, (faal)angst hebben, jezelf achter een masker verschuilen: het zijn allemaal signalen dat er iets geheeld moet worden in je leven. We lopen allemaal deuken op in het leven, ook zonder grote trauma’s.

Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen (Kierkegaard).

Tussen het ‘voorwaarts’ en het ‘achterwaarts’ daar zit het NU. En in het ‘nu’ ervaar je iets. Die ervaring, dat gevoel, die emotie helpt of werkt tegen bij het vorm geven van je toekomst.

Zien wat de oorzaak is van die gevoelens is de sleutel naar herstel.

Stop met denken – gewoon doen, toch?

Dat is de weg naar succes, naar de vervulling van je dromen. Denk je. En dat wordt ons voorgehouden, eerst op school en later in allerlei inspirerende filmpjes, boeken etc. Dromen en doen.

HOE DAN? Denk je. Of waarom werkt het niet?

Weet je, we zijn allemaal opgevoed met het idee dat wanneer je hard werkt, goed je best doet, alles mogelijk is. Minimaal een goede baan of zoiets.

En dan komt er een moment in je leven dat het tegen valt, dat je niet geworden bent waar je van droomde, dat het niet (helemaal) gelukt is. Of dat je wel succesvol bent in dat wat je doet, maar dat je er niet gelukkiger van bent geworden. Of dat er iets ontbreekt in je leven.

Focus op de buitenwereld

Het allergrootste misverstand is dat je geluk in de buitenwereld ligt. In dat wat je doet en waar je je geld mee verdient. En dat je ook je geld moet verdienen met dat waar je gelukkig van wordt. Ons leven heeft zoveel meer dimensies als alleen maar die relatie met de buitenwereld. Het loslaten van die relatie met de buitenwereld is misschien wel het moeilijkste ‘loslaat-proces’ van je leven.

Je hebt ‘m vast wel eens gehoord: ‘wat wil je dat er op je grafsteen staat’? Je kunt pas échte betekenis hebben voor de buitenwereld als je de relatie met jezelf hebt hersteld.

Relatie met jezelf

Toen mijn toenmalige coach mij ernaar vroeg, “hoe is het met de relatie met jezelf?”, had ik geen idee waar ze het over had. Dat heb ik echt moeten leren: mijn binnenwereld leren kennen. Mijn eigen gevoel over mezelf niet meer laten afhangen van wat anderen van mij vinden. Op zoek gaan naar dat wat me écht gelukkig maakt. Naar mijn eigen waardensysteem en mijn hoogste potentieel.

Binnenwereld

Vind je dat een vage term, binnenwereld? Heb je moeite met begrijpen waarom je soms heel boos of verdrietig bent? Streef je altijd naar perfectie? Vind je het moeilijk om in actie te komen? Of ben je juist altijd in actie en kom je niet toe aan reflectie? Ben je bang om je verhaal te vertellen? Vraag je je af waarom je bedrijf zo moeizaam loopt? Voelt het alsof je altijd tegen de stroom in moet zwemmen?

De antwoorden zijn te vinden in je binnenwereld: zo binnen – zo buiten.

Opstellingen

Een (familie)opstelling kan ongelooflijk veel helderheid en inzichten opleveren in dat wat jou tegen houdt, wat je blokkeert.

Wat is dat eigenlijk, een opstelling?

“Het is een proces waarbij bewuste en onbewuste psychische structuren door mensen plaatsvervangend gerepresenteerd worden”. Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat je onbewuste overtuigingen zichtbaar maakt met behulp van representanten (of met voorwerpen/poppetjes in een 1-op-1 opstelling). Met deze methode wordt je bevrijd van spanningen die vaak hun wortels hebben in je kindertijd maar soms ook in je familiegeschiedenis.

Deze methode werkt vooral snel. Wanneer je daadwerkelijk ziet wat er gebeurd is in je hoofd, dan kun je het niet meer ‘ont-zien’. Het is de 1e stap naar herstel en het opruimen van deze blokkade.

Het maakt de weg vrij naar zijn wie je werkelijk bent en ten diepste ook wilt zijn. Naar je zielsbestemming.

Het is voor mij een belangrijke stap geweest in mijn ‘reis in m’n binnenwereld’. Het vinden van mijn bestemming.

Je binnenwereld is geen fantasieplek in je hoofd. Het is een concrete plaats waar je ‘willen’ en ‘voelen’ hun oorsprong vinden. En wanneer je daar inzicht in hebt, kan het ‘handelen’ ook weer plaatsvinden. Nu kan je ‘doen’ gericht zijn op het realiseren van dromen uit je diepste zelf.

Je kunt bij mij een opstelling (1-op-1) doen om meer helderheid en inzicht te krijgen in dat wat je tegen houdt. Lees hier meer over opstellingen.

(Beeld: Afbeelding van Ulrike Mai via Pixabay)

Gerelateerde artikelen
Opstellingen – het onbewuste zichtbaar maken
Reis in je binnenwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.