Volg je hart en je gevoel – hoe dan?

geplaatst in: Levenskunst | 0

gevoel‘Volg je hart, want dat klopt’. ‘Wat vertelt je gevoel je, maak eens verbinding met jezelf’: een advies dat je vaak kunt krijgen. Hoe dan? denk ik daarbij. Ik vind het lastig. Ik schreef al een artikel over ‘denken – voelen – willen’. En nu diep ik ons gevoelsleven verder uit. Omdat ons gevoelsleven zo’n enorm belangrijke rol speelt in elk besluit dat we nemen. Hoe we omgaan met andere mensen, vrienden, relaties etc., hoe we ons werk doen en wat we daar van vinden…. Ons gevoel is leidend zonder dat we daar vaak erg in hebben.

Alle ‘gedoe’ tussen mensen vindt z’n oorsprong in gevoelens die we hebben, vaak onbewust, die opgewekt worden door het gedrag van de ander. Met andere woorden: we laten onze gevoelens regeren door anderen (zie ook het artikel over ‘Denken – voelen – willen’). Een goede reden om meer inzicht te krijgen in je eigen gevoelsleven. Je kunt het ook bewustzijnsontwikkeling noemen.

Wat is ons gevoelsleven eigenlijk?

Het gevoel is een subjectieve beleving van jezelf, van de ander en van de gebeurtenissen om je heen.

Het gevoelsleven van een mens bestaat uit zeven soorten van gevoelens:

  • de basis ‘zelf’ gevoelens
  • emotionele gevoelens
  • stemming (stemming van de dag)
  • gemoedsgesteldheid (bepaalde stemming over een langere duur, zoals rouw)
  • inlevingsgevoelens (empathie)
  • affectionele gevoelens (liefdevolle gevoelens)
  • fysieke gevoel (zintuiglijke gevoel)

(Bron: http://bewustzijnswetenschappen.nl/persoonlijk%20bewustzijn/gevoelsleven.html).

Dat is een heel rationele opsomming. Je kunt ook zeggen dat emoties ‘innerlijke bewegingen zijn van een energie die door je heen gaat’. Op zichzelf zijn die emoties neutraal, we geven daar zelf een lading aan.

Voel wat er te voelen is, maar geef er geen extra lading aan.

Hiërarchie van energie:

gevoel

Hierboven zie je de zgn. ‘hiërarchie van energie’. Alle 4 de niveaus hebben aandacht nodig. Idealiter voed je alle niveaus om tot zelfrealisatie te komen. Jezelf te ‘verwerkelijken’ volgens Maslov. In de levensloop van een mensenleven kun je ook waarnemen hoe zich die lagen verder ontwikkelen:

De kindertijd is gericht op de fysieke ontwikkeling en de emoties. Een baby laat via zijn of haar gevoelens zien hoe het gesteld is: tevreden, honger, pijn.

De ontwikkeling van schoolkind naar volwassene gaat vooral over fysieke en mentale groei. Emoties zijn volop aanwezig maar die zijn lastig. Ze worden onderdrukt, genegeerd, mogen er lang niet altijd zijn.

Jong volwassene: afhankelijk van de belangstelling gaat het om de fysieke en mentale groei.

Pas ergens na het 42e levensjaar gaat zingeving een rol spelen, de spirituele ontwikkeling krijgt een steeds prominenter rol in het leven.

Wanneer dan in de kindertijd de emotionele ontwikkeling weinig aandacht heeft gehad dan krijg je daar in deze levensfase vaak last van. Echtscheidingen, gevoelens van tekort schieten, op de verkeerde weg zijn, ‘als dit het niet is, wat dan wel’. Het gevoelsleven maakt een inhaalslag: je hebt het gevoel alsof je jezelf niet meer kent.

Opvallend: bij ‘bewustzijnsontwikkelingsprogramma’s’ wordt doorgaans gesproken van ‘body – mind – spirit’. De laag van emoties wordt niet apart benoemd.

Kindertijd

Momenteel volg ik een opleiding ‘Familieopstellingen’. Als er één ding is dat ik inmiddels daarvan heb opgestoken, is dat ons gevoelsleven voor een heel belangrijk deel wordt beïnvloed door onze ervaringen in de kindertijd.

Nou wil ik niet de weg inslaan van ‘alles komt door mijn slechte jeugd’ want de meeste van ons hebben helemaal niet zo’n slechte jeugd gehad. En ja, onze ouders hebben vast veel fouten gemaakt vanuit de beste intenties en omdat ze zelf ook niet beter wisten. Het is aan jou en mij als volwassene om die onverwerkte emoties zelf op te ruimen. En dan zijn familieopstellingen een goede insteek.

Ook met archetypen kun je een eind komen om meer inzicht te krijgen in je gevoelsleven en in het opruimwerk dat je nog te doen hebt. Archetypen die bij ‘het innerlijke kind’ horen kunnen je veel inzichten geven.

Drama

De andere kant van onderdrukte gevoelens zijn juist de emoties die de overhand  nemen, dan ontstaat er drama. Dat wordt prachtig beschreven in het boek ‘Sense and Sensibility’ van Jane Austen. Een mooi voorbeeld van hoe 2 uitersten zich verhouden: de ‘verstandige’ die zichzelf niet toestaat te voelen. En de ‘gevoelige’ die helemaal op gaat in haar gevoelens en zichzelf daardoor laat regeren.

Balans

Je wordt een evenwichtig mens wanneer je gevoelens kunt toelaten en doorleven zonder erin te verdrinken. Wanneer je verbinding met jezelf kunt maken, je kinderlijke angsten kunt zien en hoe die zich manifesteren in je huidige leven. Je bent niet je emoties, je hebt ze. En door die gevoelens bewust te beleven, kun je er ook afstand van nemen. De identificatie loslaten.

De weg naar zelfrealisatie voert langs bewustwording: je wordt je steeds meer bewust van je binnenwereld. Van wat zich daar afspeelt en hoe dat je dagelijkse leven beïnvloedt. Je intenties en gedachten zijn bepalend voor wat je creëert in je leven. De voeding daarvan ontspringt uit je gevoelsleven.

(Afbeelding van annca via Pixabay)

Bronnen
Boek van het Zelf – Willem Glaudemans
Heilige Contracten – Caroline Myss

Gerelateerde artikelen
Denken, voelen en willen – de weg naar meer vrijheid in je leven
Je potentieel ontwikkelen – hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.