Denken, voelen en willen – de weg naar meer vrijheid in je leven

geplaatst in: Levenskunst | 0

denken voelen en willenHet denken, voelen en willen bepalen onze binnenwereld. In de buitenwereld drukken we ons uit. Hoe we dat doen, dat komt vanuit die binnenwereld.

‘Je zit te veel in je hoofd, wat zegt je gevoel!’ Dat krijg ik nog wel eens te horen en jij misschien ook. Zo zijn we ook opgevoed. Als kind op school wordt je vooral afgerekend op je denkvermogen, niet op wat je voelt. We handelen ook meer vanuit wat er van ons wordt verwacht dan dat we ons afvragen ‘is dit nu wat ik echt wil?’

Denken voelen en willen

Het hebben van gedachten wil niet zeggen dat je denkt.

Die gedachten gaan continu door in ons hoofd. Dat gesnater houdt me regelmatig uit mijn slaap. En als ik er dan goed over nadenk, gaat het nergens over. Die gedachtetrein. Hoe krijg je dat stil? En hoe zit dat met gevoelens?

Je emoties heb je

Hoe vaak zeg jij: ‘ik ben blij’, of ‘ik ben verdrietig, boos, opgetogen’ etc.? Terwijl je eigenlijk helemaal je emoties  niet bent. Je hebt ze, dat is iets anders. En wanneer iemand aan mij vraagt: ‘wat voel je nu?’ dan heb ik daar lang  niet altijd antwoord op. Want die gevoelens komen af en toe voorbij. Maar er zijn ook tussenpozen dat emoties gewoon afwezig zijn.

Willen en doen

En dan dat doen. Hoe vaak wil je wel iets, maar doe je het vervolgens niet? Dat is eigenlijk ook wel vreemd, toch? Wat houdt je dan tegen?

Overkomt het je wel eens dat je iets doet en achteraf denkt: ‘wat dacht ik hier eigenlijk bij, want dit was niet zo slim’? Mij wel. Dan heb ik maar iets gedaan, zonder er eerst even goed over na te denken.

Er is een verband tussen denken – voelen – willen/handelen. Het helpt enorm om je hier bewust van te zijn en dat bij jezelf waar te nemen. Je krijgt meer inzicht in je eigen drijfveren en je doet de dingen bewuster. Het is de toegang tot meer ‘flow’.

Denken

Denken is niet alleen ‘in je  hoofd zitten’. Met je denken neem je ook je gevoelens waar en kun je ze duiden. En er iets mee doen. Dieren reageren instinctief, die denken niet eerst na over de dingen. Wij, als mens, kunnen dat wel. Maar doen het ook niet altijd. En reageren dan ook instinctief: dat was een primaire reactie, zeggen we dan.

Met  ons denken nemen we ook de buitenwereld waar. En evalueren wat we daar zien. Wat we over die buitenwereld denken wordt bepaald door de manier waarop je naar de wereld kijkt. Pessimistisch of optimistisch? Beschouwend of meer midden in het leven staand? De fase waarin je leven zich bevindt, de ervaringen die je hebt opgedaan, de lessen die je hebt geleerd. Je denken wordt sterk bepaald door invloeden waar je je eigenlijk helemaal niet zo bewust van bent.

Voelen

Onze gevoelens zijn complex. Gevoelens en emoties kunnen ook indicaties zijn van wat er in het onbewuste bij ons speelt. Ze kunnen zich afspelen op 3 niveaus:

  1. Intuïtief.
  2. Gevoel via anderen.
  3. Verbinding met jezelf.

Ad 1. We weten heel veel intuïtief: we hebben er een ‘buikgevoel’ over, zeggen we dan.  Een intuïtie is een plotselinge ingeving, iets dat je weet zonder dat je wist dat je het wist. En hoe je dat dan weet, dat weet je niet. Maar je weet zeker dat het klopt. Toch luisteren we vaak niet naar onze intuïties. Omdat we op een rationeel niveau denken dat het  niet klopt of kan kloppen. Later blijkt het wel degelijk correct te zijn geweest.

Ad 2. Als die ander zich maar zo en zo gedraagt, dan kan ik gelukkig, blij zijn. Hoe vaak denk je dat niet? Dat je welzijn afhankelijk is van hoe anderen zich gedragen? En hoe vaak worden gevoelens en emoties niet verzwegen? Je past je aan aan wat er van je verwacht wordt, omdat je bang bent je baan te verliezen, de liefde te verliezen, ruzie te krijgen etc. Je laat niet het achterste van je tong zien, je bent in feite niet echt eerlijk. Dat vinden we heel normaal in onze maatschappij: dat we aangepast gedrag laten zien. Dat heeft als consequentie dat we van anderen ook verwachten dat ze zich aanpassen aan ons. We willen dat ze doen wat wij willen, zodat we gerust kunnen zijn. Daarom willen we daar ook controle over hebben. Dat uit zich dan in manipuleren, ruzie maken, onderhandelen, wederzijdse afhankelijkheid. Terwijl we aan de andere kant juist zoveel waarde hechten aan authenticiteit. Dat is een spagaat die niet te doen is. Je aanpassen aan anderen leidt juist tot wrok, frustraties en boosheid.

Ad 3. Wanneer je waarneemt wat je echt voelt en dat ook erkent, dan is dat de toegang tot je echte zelf. Je authenticiteit. Het anderen naar de zin maken is eigenlijk de manier waarop we liefde willen krijgen. Een substituut voor liefde voor onszelf. Wanneer we de moed hebben om die laatste stap te zetten, voor onszelf te kiezen, krijgen we toegang tot ons innerlijke weten. En kunnen we gaan doen waarvoor we hier zijn.

Willen en doen

Van veel dingen vinden we dat we ze moeten doen omdat het zo hoort, of van ons verwacht wordt. Je ‘moet’ van alles doen om: geliefd te zijn, succesvol te zijn, gelukkig te zijn. Overal vind je daar recepten voor. We zijn er ook in grootgebracht: “In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aarde wederkeert” komt uit Genesis 3 vers 19. Als straf voor het overtreden van Gods gebod moeten Adam en Eva voortaan werken voor de kost. Ook al ben je geen praktiserende gelovige, dit gedachtegoed is doordrongen in onze hele cultuur.

Het enige waar je echt gelukkig van wordt, is luisteren naar jezelf. Je laten leiden door je innerlijke stem en vanuit die stem te handelen. Dan vind je flow, dan gaat alles gemakkelijk. Je laat to do lijstjes (grotendeels) achterwege, je werkt vanuit je innerlijke drijfveer. Geïnspireerde actie. Op weg naar je zielsbestemming.

Hoe word je eerlijk naar jezelf?

Neem je gevoelens serieus en probeer onaangename emoties niet te onderdrukken. Vraag je af ‘waar komt die boosheid, frustratie, angst vandaan?’ Waarom stel ik deze klus toch de hele tijd uit, wil ik dit eigenlijk wel echt doen? Wat houdt me toch tegen om te doen wat ik eigenlijk zo graag wil? Niet alleen de negatieve emoties verdienen je aandacht. Waar wordt je wel blij van? Wat maakt je vrolijk? Wat geeft je energie?

Doe dagelijks een terugblik of houd een dagboek bij, zodat je inzicht krijgt in jouw eigen drijfveren en gevoelens. Je krijgt op die manier waardevolle inzichten in jezelf.

Hoe word je eerlijk naar anderen?

Je hoeft niet tegen iedereen te gaan zeggen wat je echt denkt. Maar wanneer je je verplicht voelt om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt: zeg dat dan. Wees daar eerlijk over.  Neem kleine stapjes in het eerlijk zijn over wat je denkt, voelt en wilt. En handel daarnaar. Dat geeft echte vrijheid.

Afbeelding van DAMIAN NIOLET Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.