Uitdagingen

geplaatst in: Ondernemen, Persoonlijke ontwikkeling, Video | 0

Aflevering 2 van Drijfveren voor een vervullend  leven

Uitdagingen – wat doe je ermee? Je er met volle overgave in storten? Of ontwijk je ze liever? Net als veranderingen, heb je uitdagingen nodig om te groeien. Maar hoeveel uitdaging is gezond eigenlijk? En hoe bepaal je welke handschoen je op moet pakken en welke je beter kunt laten liggen?

Ik sta hier samen met Amorin, mijn paard. Hij wil wel meedoen in deze video. Hij is jarenlang mijn mentor geweest op het gebied van uitdagingen.

Groei ontstaat vanuit een uitdaging. Alle groei die we meemaken als mens komt omdat we meer vragen van onszelf, van onze vaardigheden. WE testen onze wil, kracht en moed.

Een uitdaging is niet hetzelfde als een doel. Met een doel ga je voor een resultaat. Bij een uitdaging gaat het om de weg die je gaat. De ervaring en beleving. Een uitdaging geeft je energie, je hebt er zin in, misschien zelfs positieve stress.

Negatieve stress komt van uitstellen en afleidingen. Niet van een uitdaging.

Amorin was mijn mentor op het gebied van uitdagingen. Ik kocht hem als jong, onbeleerd paard. Hij kon niks en ik had nog nooit een paard opgeleid tot rijpaard. Ik had echt geen idee waar ik aan begon. Ik ging uit van het Pippi Langkous principe: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Met de kennis van nu zou ik toch zeggen: kies je uitdagingen met verstand. Wees niet te overmoedig, maar ook niet te simpel. Jaagt de uitdaging je angst aan? Dan is het misschien geen goed idee. Maar heb je er gezonde spanning bij, ook al weet je niet of het goed gaat aflopen, dan heb je waarschijnlijk een goede uitdaging te pakken.

We hebben samen heel wat uitdagingen getrotseerd: veel lange afstand-wedstrijden gereden. Amorin bleek hier heel goed in te zijn (denk aan afstanden van 20 tot 160 km per dag). Hoe moeilijker het terrein, hoe leuker hij het vond.

De opbrengst van al die uitdagingen? Een paard dat veel zelfvertrouwen heeft opgedaan door zijn werk. Voor mij heeft het me geleerd dat ik veel meer doorzettingsvermogen heb dan ik ooit had gedacht. Dat heeft me in mijn ondernemerschap enorm geholpen om door te zetten op momenten dat ik dacht ‘dit wordt helemaal niks’. Samen hebben we een prachtige reis gemaakt. Hopelijk kan ik nog een tijdje van hem genieten als wijze senior.

Wanneer je de uitdaging naar een vervullend leven aan wilt gaan maar wel een steuntje in je rug kunt gebruiken of een stok achter de deur: maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Met een mentor houd je jezelf scherp en je doel helder. Je hoeft het niet alleen te doen.

CONTACT

Wil je wat meer informatie hebben over wat mentoring nou eigenlijk in houdt? Dan vind je hier meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.