Waarom je van geluk niet gelukkig wordt

gelukWaarom doe jij niks met paarden? Je bent toch zo gek op die beesten?

Die vraag krijg ik regelmatig. En het is een goede vraag. Want het hoort bij deze tijd, dat je op zoek gaat naar je passie. En die gaat leven. Paarden zijn een passie van mij: ik was als puber een echt paardenmeisje. En dat is nooit meer helemaal over gegaan.

Maar ik ben blij dat ik van paarden nooit mijn werk heb gemaakt.

Vervullend leven

Momenteel ben ik bezig met de videoserie ‘Drijfveren voor een vervullend leven’. En wanneer je met zo’n thema bezig bent, ga je ook weer nadenken over je eigen weg naar een vervullend leven. En dat bracht me bij een boek dat ik jaren geleden eens las: ‘De kracht van betekenis’.

Het boek ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith brengt helderheid in de verwarring over ‘geluk’ en ‘betekenis’. ‘Een gelukkig leven’, zegt ze, ‘is een gemakkelijk leven. Een leven waarin we ons goed voelen en weinig stress of zorgen hebben. Geluk zonder zin is kenmerkend voor een relatief oppervlakkig bestaan waarin mensen vooral met zichzelf bezig zijn, waarin alles goed gaat.’

‘Een zinvol leven daarentegen, gaat over het zoeken van verbinding en het bijdragen aan iets dat onszelf overstijgt. Omdat we voor een zinvol leven moeten investeren in dingen die boven onszelf uitgaan, brengt dat meer zorgen, stress en angst met zich mee dan een gelukkig leven.’ Aldus Esfahani.

Geluk en betekenis

Het zijn dus verschillende dingen. Alleen op zoek zijn naar geluk is waarschijnlijk voor de meeste mensen niet voldoende. Je wilt ook betekenis hebben. Voldoening halen uit betekenisvol zijn.

Esfahani: ‘4 Elementen die steeds weer terugkeren in de gesprekken met mensen die zinvol leven of daar naar op zoek zijn naar zin:

  • ze willen ergens bij horen,
  • een doel hebben,
  • verhalen vertellen en
  • transcendentie ervaren’.

Dat is wat mensen zin  in het leven geeft. Zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden.

Een voorbeeld hiervan is Viktor Frankl: een man die de Duitse concentratiekampen overleefde. En zijn verhalen opschreef in het  boek ‘Man’s search for meaning’. Een inspirerend voorbeeld hoe ‘iets bijdragen aan het leven van anderen, betekenis hebben’, je kan helpen zelfs de meest traumatische gebeurtenissen te overleven. Om op die puinhopen iets goeds op te bouwen.

Wat moet je dan met passie?

Waarom  moet je werk je passie zijn? En je passie je werk?

Dat hoeft dus helemaal niet. In ieder werk kun je zin vinden: de postbode levert een zinvolle bijdrage. Net als mensen in winkels, boekhouders, consultants, mensen in productiebedrijven. Het draagt allemaal bij tot het grote geheel dat ‘onze maatschappij’ is.

Werk en passie: gaat dat samen?

Er is nog een kant aan dat ‘van je passie je werk maken’. Wanneer iets werk wordt, dan gaat de passie er vaak wel vanaf. Het wordt de norm en je ‘moet’ want je moet geld verdienen. Dat is de beste manier om je passie te verliezen. Slechts een enkeling heeft een ware roeping in het leven. Je kent ze wel, die mensen die als kind al arts, kok of acteur wilden worden. De meeste van ons gewone stervelingen hebben die roeping niet. Maar moeten wel werken. Dan kan dat maar beter zinvol zijn.

Geluk is de norm

Social media laten toch vooral de gelukkige kant van het leven zien. Waardoor je de indruk krijgt dat je zelf de enige bent met zorgen, met ups en downs. Terwijl natuurlijk iedereen dat wel heeft. Het leven is gewoon niet altijd leuk, voor niemand. Gelukkige en zorgeloze perioden in je leven worden afgewisseld door minder leuke tijden. Het contrast tussen beiden houdt het dan ook weer spannend. Dat vind ik tenminste.

En iedereen krijgt z’n eigen portie narigheid in het leven. Ergens. Of het nu gaat over gezondheid, werk, geld, familie, leefomstandigheden: er is geen mens die niet af en toe diep door de modder moet omdat het tegen zit. Daar goed doorheen komen kan heel veel voldoening geven.

Het onderscheid tussen de begrippen geluk en betekenis geeft mij helderheid. Helderheid over waarom je passie volgen niet hoeft te betekenen dat je daar ook je geld mee verdient. Je wordt niet betaald voor wat jij leuk vindt. Je wordt betaald voor de betekenis die je hebt voor een ander. Die jouw bijdrage aan zijn of haar geluk of betekenis waardevol vindt.

Uitdaging

De rode draad in mijn leven is ‘groei’. De behoefte om steeds de lat op te schuiven. Daar word je nou niet direct gelukkig van. Integendeel. Ik denk vaak ‘waarom ben ik hier in ’s hemelsnaam aan begonnen?’ Maar wanneer het dan lukt, wanneer de moeite beloond wordt, ik iemand ander blij hebt kunnen maken met mijn kennis of ondersteuning, dan levert dat veel voldoening op. Als ik alleen gelukkig wilde zijn, dan was ik daar nooit aan begonnen.

Ondernemerschap valt in die categorie van groei en betekenis. Het is zeker niet altijd leuk. Uitdagend, zeker. Een bijdrage leveren? Daar doe ik het voor. Afwisselend? Zeker weten. Maar leuk? Lang niet altijd.

En dat geluk? Dat haal ik regelmatig uit mijn werk (lees: klanten). Maar vooral van en met mijn paard. Want daar hoef ik niet meer van dan gelukkig zijn. Dat is zijn betekenis in mijn leven.

Waar ben jij naar op zoek: je geluk? Succes? Of het hebben van betekenis. Leuk als je hieronder je reactie achterlaat!

Gerelateerde artikelen
Een vol leven of een vervullend leven?
Veranderingen
Uitdagingen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.