Laat jezelf zien!

Aflevering 3 uit Drijfveren voor een vervullend leven.

Laat jezelf zien! Waarom hebben we daar zoveel weerstand tegen?

“Mam, kijk eens wat ik kan!” Die kinderlijke onbevangenheid zijn we kwijtgeraakt. Kinderen zijn niet bezig met hoe ze overkomen op anderen, die volgen hun eigen creatieve invallen.

Dus hoe zit dat? Waarom die weerstand? Wat maakt ‘zichtbaar zijn’ zo ingewikkeld?

Persoonlijke touch

De snelste weg naar geluk en voldoening is de mogelijkheid om jezelf te laten zien zoals je bent. Een persoonlijke touch te kunnen geven aan de dingen die je doet. Die behoefte om jezelf te uiten is sterk aanwezig. Ook als je niet perse op de voorgrond wilt staan.

Dus hoe stap je over die (valse) bescheidenheid heen?

Het heeft te maken met de idee dat we op een bepaalde manier moeten presenteren. Daarom hebben we zo’n hekel aan onze eigen marketing: omdat we denken dat we iets moeten verkopen en dat we daar verkoperige teksten voor moeten gebruiken. Er hangt iets vanaf.

Aan de ene kant moet je ‘authentiek’ zijn en aan de andere kant zit je in een harnas van hoe je denkt dat het moet. Onprettige spagaat.

Mijn manier om uit die spagaat te komen was op zoek te gaan naar nieuwe creatieve inspiratie. Iets anders doen dan dat ik altijd deed. Ik ben video’s gaan maken. Bijzonder oncomfortabel in het begin. Maar het heeft me gebracht wat ik zocht: een nieuwe manier van mezelf laten zien aan de wereld.

Creatieve zelfexpressie

Jarenlang schreef ik blogs en e-books: ook dat was in het begin heel spannend. Alles waarin je jouw eigen gedachtengoed laat zien aan anderen is eng, want wat als het niet gewaardeerd wordt? Als je afgebrand en afgewezen wordt? Zo’n beetje onze diepste angsten werkelijkheid worden?

Waar ik jarenlang blogs schreef en me achter teksten kon verschuilen ging ik nu zelf in beeld. En dat was een stap verder op de schaal van spannende dingen.

Wanneer je jouw meest echte zelf laat zien aan de buitenwereld dan wordt dat gewaardeerd. De mooiste reacties kreeg ik op de video’s die het dichtst bij mij liggen. Die ik zelf het moeilijkst vond om te maken.

Laat jezelf zien

En ‘laten zien aan de buitenwereld’ is ook belangrijk hier. Alles wat je deelt met anderen en waar je feedback op krijgt, dat draagt bij aan je eigenheid en persoonlijkheid.

Creatieve zelfexpressie gaat niet over ideeën, het gaat echt over iets tastbaars creëren. Alles wat je creëert (blogs, video’s, een product, een dienst, een oplossing etc.) is een uiting van creativiteit.

Hier wil ik wel een disclaimer plaatsen: ik heb het dan wel over liefdevolle uitingen vanuit jezelf. Niet over de hedendaagse gewoonte om anderen af te branden op social media. Dat zie ik niet als creatieve zelfexpressie, integendeel: dat zie ik ook als jezelf conformeren aan een bepaalde sociale groep.

In de serie ‘Drijfveren voor een vervullend leven’ was dit de 3e drijfveer, na verandering en uitdaging.

En vraag je je nu af hoe je die Creator in jezelf naar buiten kunt brengen? Met een mentor die je stimuleert en je durf activeert, kom je verder. Zet de 1e stap, klik hieronder op de knop en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CONTACT

Wil je wat meer informatie hebben over wat mentoring nou eigenlijk in houdt? Dan vind je hier meer informatie.

Gerelateerde artikelen
Veranderingen
Uitdagingen
Een vol leven of een vervullend leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.