Wanneer alles onbetekenend lijkt

onbetekenendWat een nare berichten allemaal afgelopen week, je zou er de moed van verliezen.

Weer meer besmettingen. Een bekende Nederlander neergeschoten op klaarlichte dag en daar aan overleden. En als klap op de vuurpijl de overstromingen in Limburg, België en Duitsland. Om het over de bosbranden in Amerika maar helemaal niet te hebben. Wat een menselijke drama’s spelen zich toch overal af.

De natuur kan zo’n overdonderend effect op mensen hebben. Je voelt jezelf dan heel  klein, weerloos en onbetekenend.

Het hebben van verlangens en wensen lijkt nogal futiel in verhouding tot zulke gebeurtenissen en wat mensen doormaken. Dan ben je blij wanneer je gezond bent en je waardeert je huis des te meer.

Binnenwereld

Toch is je innerlijke zelf het enige dat je hebt, ongeacht wat er buiten gebeurt. In je innerlijke wereld bepaal jij wat er aandacht krijgt. De narigheid in de buitenwereld? Of het vormgeven aan je eigen verlangen.

Je diepste eigen verlangen waarmee je een zonnetje kunt creëren in de buitenwereld. Want dat is wat je doet. Wanneer je jouw diepste verlangen daadwerkelijk tot uitdrukking brengt in je leven en iets nieuws creëert, dan draag je het mooie van jou bij aan de buitenwereld. Als tegenwicht aan alle nare dingen.

“Dat is toch een druppel op een gloeiende plaat” denk je nu misschien. Maar je weet wat er gebeurt wanneer je een steen in het water gooit: de rimpeling gaat veel verder dan het plaatsje waar de steen terecht kwam. Zo is het ook met onze positieve acties: het effect ervan komt veel verder dan wat we zelf kunnen zien.

Bijdrage of onbetekenend?

In mijn vorige video over ‘Bijdrage en betekenis’ noemde ik de waarde die ieder van ons heeft voor z’n omgeving. Die waarde gaat over het gevoel dat je mensen geeft, niet over wat je bezit. Hoe dichter je komt bij jouw kern, hoe meer je jezelf kunt en durft te zijn, hoe waardevoller je bent.

Soms lijkt het of anderen het veel beter getroffen hebben dan jij. Of juist veel meer pech in hun leven hebben dan jij. Het beste en enige dat je kunt doen is de beste versie van jezelf zijn. Ongeacht de gebeurtenissen die jouw leven voor je in petto heeft.

Compassie

Dan kun je compassie hebben met de mensen die grote drama’s te verteren krijgen. Maar je wordt er niet meer door verlamd.

De gebeurtenissen die ons overkomen, daar kunnen we niets aan doen. We kunnen wel zelf bepalen hoe we er mee omgaan. Die vrijheid heeft ieder mens.

Veranderingen

In de serie video’s ‘Drijfveren voor een vervullend leven’ gaat het over de dingen die we nodig hebben om die beste versie te worden: veranderingen aanbrengen, uitdagingen aangaan, jezelf laten zien en uitdrukking geven aan je echte zelf, een bijdrage leveren. Er volgt er nog eentje: ‘Bewustzijn’. Want hoe bewuster we leven, bewust van onze zegeningen en uitdagingen, aangesloten op het grote geheel, hoe verder we komen in het vervullen van ons leven.

Je bent niet onbetekenend, integendeel! Ieder van ons levert z’n eigen bijdrage aan positiviteit of negativiteit in de wereld. De keuze is aan jezelf.

Wil je geen blogs en vlogs meer missen van mij: abonneer je dan hieronder, in de footer, op mijn berichten.

(Afbeelding van StockSnap via Pixabay )

Gerelateerde artikelen
Bijdrage en betekenis
Laat jezelf zien
Uitdagingen
Veranderingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.