De bevrijdende kracht van opstellingen

geplaatst in: Levensloop, Persoonlijke ontwikkeling | 0

De grootste beperking in je leven, denk je dat die uit de buitenwereld komt? Het ligt voor de hand om dat te denken, zeker in de huidige tijd. Dan heb je het toch mis: die grootste beperking komt uit jezelf.

Familieopstellingen

Enige maanden geleden vertelde ik je over het diepste punt in mijn leven. En hoe ik daar weer uitgekomen ben. Dat opstellingen daar een grote rol in hadden gespeeld.

Maar daarmee was het nog niet klaar. Afgelopen zomer heb ik me, opnieuw, gedurende 3 weekenden ondergedompeld in de wondere wereld van opstellingen. We verdiepten ons in rouwverwerking en verlies, in trauma’s en het gezonde verlangen. Hoe gebeurtenissen van generaties terug ons tot op de dag van vandaag nog kunnen beïnvloeden.

Je bent niet wat je denkt dat je bent

We hebben allemaal gedachten over onszelf. Over wie we zijn, wat we kunnen, of niet kunnen, wat voor persoon we niet zijn en wat onze mogelijkheden zijn in dit leven. Die ideeën leveren nogal wat beperkingen op.

Veel van die beperkingen komen niet eens bij onszelf vandaan: ze zijn overgenomen uit je familiesysteem. Voor zover vertel ik je niks nieuws. Maar wist je dat ook pijn wordt doorgegeven in een familiesysteem? Want onze voorouders waren niet zo goed in het vertellen van hun ervaringen.

We hebben allemaal traumatische voorgeschiedenissen bij onze voorouders: de 2e wereldoorlog, jappenkampen, een slavernijverleden, etnische zuiveringen. De mensheid creëert steeds opnieuw trauma’s bij de bevolking. Trauma’s die vele generaties doorwerken.

Verstrikt in het verleden

Zo was ik verstrikt met mijn grootmoeder in een trauma dat zijn oorsprong had in de 2e wereldoorlog. De strekking: om te blijven leven moet je je verstoppen. Wanneer dat je onderliggende drijfveer is, dan wordt het knap lastig om jezelf te laten zien in je eigen marketing.

Dit zijn collectieve trauma’s waar velen van ons nog onder gebukt gaan zonder dat we daar erg in hebben.

Om het nog maar niet te hebben over de vele disfunctionele families waar geweld, incest, mishandeling en grote familiegeheimen aan de orde waren.

Overlevingsstrategieën en gezond verlangen

In onze kindertijd ontwikkelen we strategieën om te overleven in deze chaos. En ook daar ben je je niet bewust van: dat perfectionisme, een workaholic zijn, de clown uithangen, de rebel zijn, een people pleaser, een criticus, een perfectionist of een controlfreak in feite overlevingsstrategieën zijn.

Dit zijn ook de strategieën die je op latere leeftijd in de weg gaan zitten. Waardoor je niet bereikt wat je zou willen.

Om zelfbewust, in balans en vrij je eigen leven te kunnen leiden is het zaak die strategieën te herkennen, daar afstand van te nemen en je gezonde verlangen op de voorgrond te zetten.

Dat is wat centraal stond in onze opstellingen afgelopen zomer. Dat staat ook centraal in jouw opstelling: je verlangen.

De bevrijding

Je bevrijden van de belemmeringen, die je verhinderen te zijn wie je werkelijk bent, dat zie ik als mijn bijdrage aan jou. Zelfbewust, in balans je eigen leven leiden, los van verstrikkende beperkingen die niet van jou zijn: dat is wat ook binnen jouw bereik ligt. Wil jij tot bloei komen, neem contact met me op voor een nadere kennismaking.

CONTACT

Gerelateerde artikelen
Oplossende opstellingen
Heel je leven met een opstelling
Waarom komt er niet uit wat erin zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.