Wat als je vastgelopen bent?

vastgelopenVast zitten in een situatie, in een relatie, op een plek in je leven, in je hoofd – het is altijd een naar gevoel. Want willen we allemaal niet vrij zijn? In flow? Onderweg naar mooie dingen? Hoe kom je uit die ‘stuckness’?

Hoe komt het eigenlijk, dat vast zitten?

Je had een verwachting en die pakt anders uit. In essentie is dat het. Je bent ontevreden met je werk, met je partner, met je huis, met de mensen om je heen, met je leven. Want je had iets anders verwacht. En nu heb je jezelf in de hoek geverfd.

Je verzet jezelf ertegen, je hebt het slecht getroffen met alles, je hebt ook altijd pech.

Je denkt ook dat je er aan vast zit, dat er geen oplossingen zijn. Of de oplossingen zijn dusdanig rigoureus dat het middel erger is dan de kwaal.

Controle

Controle over je omgeving: dat is de oplossing! Heel veel narigheid tussen mensen ontstaat omdat de een controle wil hebben over de ander(en) om op die manier uit het eigen ongenoegen te komen. De reactie van anderen kun je van tevoren al uittekenen: die werken niet mee. Of ze werken alleen mee wanneer dat in hun eigen straatje past.

Je kunt de omstandigheden in de buitenwereld niet controleren (of alleen met veel geweld: dat zien we nu ook weer gebeuren in de wereld). Je kunt hooguit je best doen om in je eigen omgeving de beste versie van jezelf te zijn.

Aanvaarding

Voordat je aan oplossingen kunt gaan denken, is er acceptatie nodig. Aanvaarding dat je in die situatie bent beland. Stoppen met worstelen en verzet. Je hebt misschien wel eens een plaatje gezien van een grote vis aan de haak, die heftig spartelde. Waardoor de haak zich nog vaster kon hechten in z’n bek. Dat gebeurt jou ook: hoe harder je spartelt, hoe erger het wordt. Je doet onbezonnen dingen. En dat wil je niet.

Pas in de rust van acceptatie ontstaat ruimte voor oplossingen.

Boodschap

Er zit ook een boodschap in vastgelopen zijn. Je zat op het verkeerde pad. Het is tijd voor verandering in je leven. Nou houden we daar niet zo van, van veranderingen. Maar ze zijn noodzakelijk om je verder te brengen. In feite is dat vast zitten ook een goed moment om eens de balans op te maken in je leven. Waar ben je (nog) blij mee? Wat is toe aan vernieuwing?

Innerlijk kompas

Helaas zit er in ons leven geen ‘Google Maps’. We kunnen niet de bestemming intikken en de snelweg opgediend krijgen. Met de tijd van aankomst erbij. We moeten het doen met ons innerlijke kompas: ons gevoel. En daar luisteren we slecht naar, want het verstand weet het altijd beter en brult harder. Ons brein is onze overlevingsstrategie.

Je gevoel zegt niks

Om uit die vastgelopen toestand te komen, heb je balans tussen gevoel en verstand nodig. Maar wat nou als je helemaal geen toegang (meer) hebt tot je gevoel? Ook dat is een overlevingsstrategie: je hebt dingen meegemaakt of geleerd waardoor je de toegang naar je gevoel hebt afgesloten. En de sleutel weggegooid. Het terugvinden van die sleutel wordt belemmerd door de angst voor wat er verborgen zit achter die deur. Want wat gebeurt er als daar zulke heftige emoties uitkomen dat je daar totaal door overspoeld wordt? Er is geen weg meer terug als die deur eenmaal is geopend.

De weg eruit

Die weg begint met het openen van die deur. Voorzichtig, dat wel. Een opstelling kan een manier zijn om dit te doen. Of een begin te maken: het verschilt van persoon tot persoon of je één opstelling of meerdere nodig hebt.

Energetisch werk is ook behulpzaam in het herstellen van je contact met je gevoel. Het gaat met kleine stapjes, soms heb je niet eens in de gaten dat je deur open gaat.

Opties

Vanuit die aanvaarding van het ‘is wat het is’ en de balans tussen gevoel en verstand, kun je mogelijkheden gaan bedenken. Ga er niet vanuit dat je altijd jezelf uit je moeras kunt trekken, zoek daar hulp bij. Er zijn tegenwoordig zoveel coaches, mentoren en therapeuten: er is altijd iemand die je verder kan helpen. Wat je kiest hangt af van je verlangen, je verleden en de weg die je al hebt afgelegd.

De kracht van het toeval

Je komt vaak de juiste mensen tegen op het juiste moment. Is je dat wel eens opgevallen? Ook dat is een aanwijzing naar je juiste weg. Volg die aanwijzingen, dat is meegaan met de flow. Ik noem het synchroniciteit: daarvoor openstaan brengt je in de wondere wereld van het ‘geïnspireerde toeval’, een weg die je naar plaatsen brengt die je nooit zelf had kunnen bedenken. Want je kunt  alleen maar bedenken wat je al weet. Je weet niet wat je nog niet weet.

Wil je geen blog of vlog meer missen van mij? Abonneer je dan hieronder, in de footer, op mijn berichten!

Gerelateerde artikelen
De kracht van gedachten  – het missende element
De kracht van gedachten – mijn verhaal
Heel je leven met een opstelling

(Afbeelding van Stephanie Ghesquier via Pixabay.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.