Heb je ook regelmatig het gevoel alsof je praat tegen iemand van een andere planeet? Dat je totaal niet op één lijn zit met je gesprekspartner?
Communicatie met andere mensen doen we dagelijks en we denken er eigenlijk niet echt over na. We doen het face-to-face, in vergaderingen, via telefoon, internet, e-mail. Allemaal manieren om een boodschap over te brengen naar iemand anders. Of vele anderen.
Omdat we er ons hele leven mee bezig zijn, gaat dat communiceren behoorlijk automatisch. Een baby leert al snel dat op hard huilen iets aangenaams volgt: eten, schone luier. Communiceren levert dus iets op. Hard brullen ook.
Langs elkaar heen praten
Mijn paard communiceert ook. Met de paarden om hem heen, met mij, met degene die hem voert. En hij kan ook heel duidelijk uitleggen wat hij wil. Zonder taal. Dat is het mooie bij dieren: hun communicatie wordt niet ontregeld door taal. Een Amerikaans paard, een Russisch paard, een Nederlands paard: ze reageren en communiceren hetzelfde.
Voor mensen geldt dat jammer genoeg niet. Wij hebben verschillende talen. Handgebaren zijn soms universeel, maar ook niet altijd. Verschillende talen leren is tot daar aan toe, dat lukt tot op zekere hoogte wel. Maar dan. Ook al spreek je Nederlands, soms heb je het gevoel dat je beiden van een andere planeet komt.
Heb je wel eens een persoonlijkheidstest gemaakt? Dan weet je dat persoonlijkheden behoorlijk kunnen verschillen. Dat geldt ook voor communicatiestijlen.
Communicatie en stijl
Communicatie verloopt via 4 verschillende stijlen. Ik heb er 4 archetypen aan gekoppeld, zodat je het snel voor je ziet gebeuren. (Opmerking hierbij: je hebt de beschikking over allemaal, maar doorgaans springt er eentje uit die je voorkeur heeft en die je het meest gebruikt).
Wanneer je snapt hoe dit werkt dan heb je minder gedoe met je communicatie, het gaat sneller. Je relatie verbetert want de ander voelt zich gehoord en gezien. Het geeft je ook inzicht in de denkwijze van anderen.
De Verzorger
De verzorger is mensgericht en zoekt verbinding en harmonie. Mensen en dieren, de groep en relaties zijn belangrijker dan resultaten. Mensgerichte mensen houden van fysiek contact: een knuffel, een aanraking, dat zie je ze vaak doen, ze houden ervan en ze doen het onwillekeurig.
Een Verzorger wil graag betekenis hebben voor anderen.
Mensgerichte mensen willen erbij horen, adviseren en helpen. Ze vinden solidariteit en dingen uitpraten belangrijk. Houden van hun familie en vrienden, van de natuur van mensen en dieren. Een vriendelijke glimlach, een bemoedigend woord, een aanraking, daar worden ze blij van.
Waar ze helemaal niet blij van worden is ruzie, pesten, buitengesloten worden, onoprechtheid en nep. Negatieve mensen, negatieve gedachten en leugens: daar jaag je ze echt mee weg.
Heb je een beeld?
De Ondernemer
De Ondernemer is een actiegericht type en zit heel anders in elkaar. Vrijheid, winnen, opwinding, aandacht, competitie: dat zijn de dingen waar een actiegericht type van houdt.
Imago is belangrijk, lol hebben en altijd mogelijkheden zien. Niet bij de pakken neerzitten, maar oplossingen bedenken. Bij een crisis is een actiegericht type een hele goede leider: pakt direct aan en blust de brand.
De Ondernemer tref je niet aan in een saaie 9-tot-5 baan. Maar op de bühne als entertainer of acteur of presentator. Verkopers zijn vaak actiegerichte types, maar ook topsporters hebben meestal een actiegerichte stijl.
Het moge duidelijk zijn: ze houden van aandacht, van winnen, van resultaten en erkenning. De dingen moeten snel gaan, snel tot de kern van de zaak komen. Geen ellenlange verhalen.
Ze houden ook van geld en mooie spullen, van trofeeën, reizen en mooie auto’s.
Ze nemen snel besluiten wanneer ze vertrouwen hebben in het voorstel of in degene die het voorstel doet.
Waar ze een hekel aan hebben is dan ook niet heel erg verrassend: aan verveling, aan details, aan uitvluchten en excuses, lange uitleggen en aan negativiteit. Ook aan regels hebben ze een broertje dood, net als aan structuur en wachten. Alles wat beperkend is, wekt de weerzin op bij de actiegerichte mens.
Zeurpieten en klagers zullen bij hen geen luisterend oor vinden.
Je hebt vast al wel wat mensen uit je omgeving herkend in deze beschrijving.
De Wetenschapper
Dit zijn de ik-wil-alles-weten types. Ze lezen ieder handboek, verzamelen data en analyseren die, houden van nieuwe gadgets en technische snufjes.
Ze hebben verstand van alles (dat is wat ze denken) en nemen alleen mensen serieus die meer weten dan zijzelf. Ze zijn nauwkeurig en bekwaam. Ze overzien het grote geheel.
Het is duidelijk dat je zulke leergierige types vindt in de wetenschap en in de techniek. In de sport zijn het vaak de technische trainers: ze weten alles over goede voeding, nieuwste trainingsmethoden, nieuwste technische hulpmiddelen e.d.
Mensen met de kennis-gerichte communicatiestijl houden van wetenschap, van feiten, van vakbekwaamheid en deskundigheid. Geloofwaardigheid komt van bewijs en analyse, niet van een ronkend verkoopverhaal.
Ze praten het liefst met andere slimme mensen over de inhoud. Ze luisteren alleen naar mensen waarvan ze denken of aannemen dat die deskundiger zijn dan zijzelf.
Dus als je iets van ze gedaan wilt hebben, dan moet je met een goede onderbouwing van je verhaal komen.
Ze hebben een bloedhekel aan arrogante blaaskaken en roeptoeters. Incompetentie en prietpraat: ze lopen er hard voor weg. Ze houden ook niet van grote groepen mensen, van gedoe en opwinding, ze zijn vaak liever op zichzelf.
Slechte luisteraars houden ze ook niet van: ze vinden hun eigen verhaal altijd belangrijk.
Vind jij mensen met deze stijl ook zo irritant (want de omgeving vindt dat nog wel eens) of ben zelf zo iemand?
De ambtenaar of de accountant
Deze systematische mensen zorgen voor orde en structuur. Ze zijn de stabiele ondergrond van ieder initiatief. Ze maken de planning en zorgen dat processen soepel verlopen. Ze houden van voorspelbaarheid en regels. Ze nemen hun verantwoordelijkheid.
Ze zijn vaak wat formeel, niet te uitbundig. Ze hebben niet zo’n behoefte aan dikke knuffels of een joviale dreun op hun schouders. Een rustige begroeting bevalt ze prima.
Systematici zijn de planners en ‘numbercrunchers’. Ze zijn betrouwbaar, ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en oog voor detail. Dus je vindt ze ook op plaatsen waar die eigenschappen heel belangrijk zijn.
Dit zijn mensen die houden van een goede organisatie, van structuur, de details moeten op orde zijn, de dingen moeten in een logische volgorde gaan en betrouwbaarheid is key.
Ze zijn zelf integer, betrouwbaar en plichtsbewust. Je kunt op ze bouwen.
Waar ze heel slecht tegen kunnen is een verandering van plannen, van gebrek aan structuur en orde en van uitlopen in tijd.
Ze hebben geen behoefte aan veel aandacht en houden niet van emotionele beslissingen. Luidruchtige en opzichtige mensen vermijden ze liever.
Deze herken je vast ook wel!
Welke communicatiestijl heb je zelf (of denk je dat je hebt)? En aan welke heb je een hekel?
Wat gaat er mis?
Wanneer je zelf een actiegerichte mens bent en enthousiast met iemand praat die juist de tegenovergestelde stijl heeft (de Ambtenaar) dan kun je je voorstellen dat zo’n gesprek niet fijn verloopt. Je begrijpt elkaar niet echt: de Ambtenaar vindt de Ondernemer te luidruchtig en druk. Omgekeerd vindt de Ondernemer de Ambtenaar een dooie pier waar weinig energie in zit.
Inzicht hebben in de communicatiestijl van je gesprekspartner helpt enorm om die communicatie te verbeteren. Je snapt elkaar beter: ‘oh ja, dat hoort gewoon bij de stijl van die persoon!’ is heel wat anders als ‘wat een saaie piet is dat’.
Test
Hoe krijg je inzicht in jouw eigen voorkeuren van communicatie? Uit de beschrijving hierboven heb je misschien al een idee gekregen. Weten in welke volgorde die stijlen in je systeem zitten, is heel handig om gemakkelijker te kunnen schakelen. En om te snappen waarom sommige mensen in je allergie zitten.
Ben jij wel nieuwsgierig geworden naar jouw eigen communicatiestijl? Meld je dan hieronder aan en ontvang de test in je mail.
{a1871ar48982}
Geef een reactie