Verstrooiing of verdieping – wat zoek je?

geplaatst in: Inspiratie, Levenskunst | 1

verstrooiing of verdiepingHet is carnavalstijd, we hebben net die hele Corona periode achter ons en nu is het oosten van Europa in oorlog.

Wat doet dat met een mens? Wat doet dat met jou? Met mij? Ga ik me grote zorgen maken? Duik ik in het feestgedruis en drink me klem? Ga ik met oogkleppen op over tot de orde van de dag?

Geen van bovengenoemde opties.

Want ik vraag me af: wat wordt er nu van ons gevraagd? Van ons als individu? Van ons  als mensheid? Ik geloof dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Verdriet en vreugde, angst en boosheid, alles komt in het grote ‘systeem’ terecht.

Bijdrage

Dus we zijn niet machteloos. Onze eigen emoties leveren ook een bijdrage aan het grote geheel. Met liefde brengen we licht in het systeem. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer grote groepen mensen mediteren op ‘vrede’ dat er dan gedurende die periode niet gevochten wordt. Er zijn veel meer voorbeelden te noemen over de kracht van gedachten en emoties. Het boek ‘The Field’ van Lynn McTaggart benoemt een enorme hoeveelheid van voorbeelden en bewijzen.

Verstrooiing of verdieping

Je kunt verstrooiing zoeken om je maar niet bezig te hoeven houden met de gebeurtenissen in de wereld. En een beetje verstrooiing is natuurlijk ook niet verkeerd.

Daarnaast is het goed om je te realiseren dat verdieping in jezelf, in je gedachten en angsten, in dat waar je gelukkig van wordt en de plek waar je je vredig kunt voelen, iets toevoegt aan het welbevinden in de wereld. De steen in de vijver, zeg maar.

Ik word ’s ochtends vaak somber wakker. Blijkbaar ben ik in m’n slaap met veel dingen bezig waar ik me zorgen over maak. Dingen waar ik overdag niet echt aandacht aan geef. Ik kreeg een tip voor een methode om om te gaan met een te vol hoofd. Met gedachten waar ik niet blij van wordt.

Tip

Schrijf ’s ochtends 3 pagina’s vol met dat wat bij je op komt. Niet nadenken, geen censuur toepassen: het is geen blog. Het is niet bedoeld voor het nageslacht of om nog eens terug te lezen. Nee, wanneer je klaar bent gooi je het weg. Een breindump.

Ik kan je vertellen dat het een verpletterend goed effect heeft gehad. Ik herkende oude patronen waarvan ik dacht dat ik er afscheid van had genomen. Bij bewustzijn misschien, maar in m’n slaap nog niet. Ik vond ook nieuwere patronen waarvan ik niet wist dat ik ze had. En die ik op deze manier kon aanpakken.

Door zo’n breindump te schrijven van al je negatieve gedachten, oude angsten en patronen komt er weer ruimte in je hoofd. Ruimte voor rust. Voor een vredig gevoel in deze tijden van chaos. En beter slapen uiteindelijk. Hoop ik.

Aanraders

Heb je genoeg van verstrooiing en ben je toe aan verdieping? Dan kan ik je deze methode van harte aanraden. Kost niks, alleen wat tijd. De resultaten zullen je verbazen.

Naast deze tip heb ik nog een ebook voor je gemaakt: ‘Hart onder de Riem’. Met verhalen om je te helpen bij die verdieping in jezelf. En ook de minicursus ‘Op reis in je binnenwereld’ heb ik weer open gezet. Alles om jou wat gereedschappen te geven om tot rust te komen in deze rare tijd. Om jouw steen in de vijver er eentje van bezinning en rust te laten zijn. Zodat jouw bijdrage uitgaat van liefde.

Hier kun je je aanmelden voor Hart onder de Riem.

Hier kun je je aanmelden voor Op reis in je binnenwereld.

(Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay )

Gerelateerde artikelen
Wanneer alles onbetekenend lijkt
Wat als je vastgelopen bent?
De waarde van de dagelijkse terugblik

  1. Jaap van Rijswijk

    Hoi Ingrid,
    Fijn om ook dit bericht van je te lezen. Je bent m.i. gaandeweg een personificatie van positivisme aan het worden. Knap hoor, want er is veel mis, toch?
    Groet, Jaap van Rijswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.