Wat wil somberheid je eigenlijk vertellen?

somberheidHoe kan je nu somber zijn op zo’n stralende dag als vandaag? Een zonnig begin van de lente, dat is toch iets om heel vrolijk van te worden?

Waarom moet je het eigenlijk altijd over negatieve dingen hebben, Ingrid? Omdat we daar de meeste weerstand tegen hebben. We willen niet somber zijn, we willen ons altijd goed voelen.

Als je vrolijk bent, dan heb je energie en lacht het leven je toe. Dus dat willen we allemaal. Altijd.

En dat gebeurt natuurlijk niet. Helaas.

Is dat wel zo jammer? Want juist de minder leuke dingen maken dat je meer geniet van kleine blije dingen. Zoals een mooie lentedag. De eerste groene blaadjes in je tuin. Lammetjes in de wei. Dat soort dingen.

Somberheid heeft een functie

Tot dat besef kwam ik toen ik begon met het schrijven van ‘morning pages’: dagelijks, iedere ochtend 3 pagina’s schrijven. Een breindump maken van alle ‘rommel’ die er in m’n hoofd zit na een nacht. Dat is best verbijsterend om te zien wat er dan allemaal verschijnt aan gedachten. Met die rommel in mijn hoofd kan ik niet met energie en focus doen wat ik wil doen.

In eerste instantie was ik bang dat het opschrijven van al die rommel me juist somberder zou maken. Want je leert toch van de spirituele goeroes dat je je goed moet voelen. Dat aandacht geven aan dat wat je niet bevalt of dat wat je mist, je juist meer van die dingen oplevert. Dus die minder leuke dingen die druk je weg om je te kunnen focussen op dat wat je wél wilt. Toch?

Hoe werkt dat voor jou?

Voor mij werkte dat eigenlijk niet. Want die weggedrukte negatieve gevoelens zijn net als dreinende kinderen. Ze willen gewoon even gezien worden en aandacht krijgen. En wanneer dat is gebeurd, dan is je hoofd leeg en kun je echt focussen op dat wat je wel wilt.

Dat vond ik wel een bijzondere ontdekking.

Want ik doe al jaren m’n best om iedere dag positief te beginnen. Wanneer dat niet zo is dan ga ik aan de slag om dat negatieve gevoel kwijt te raken. Door meditaties, met affirmaties, door op te schrijven hoe ik me wil voelen enz. Ik had er zelfs een heel ebook voor gemaakt: van Wens naar Werkelijkheid in 30 dagen.

Innerlijke kinderen

En nu denk ik daar toch een beetje anders over. Opschrijven hoe je je wilt voelen is niks mis mee. Het negeren van de rommel in je hoofd, je ‘innerlijke kinderen’ in feite, dat is dus niet zo handig. Aandacht geven aan je innerlijke kind, het geruststellen en bedanken voor alle waarschuwingen: dat helpt wel. Je gevoel van veiligheid keert terug, je somberheid verdwijnt en je creativiteit krijgt weer alle ruimte om te floreren.

Schrijf eens dagelijks je ‘morning pages’ en doe dat gedurende een week. Schrijf de somberheid van je af en dan ben ik benieuwd naar hoe dat jouw leven gaat veranderen!

(Afbeelding van Stephanie Ghesquier via Pixabay)

Wil je geen blog of vlog meer missen van mij? Abonneer je dan hieronder, in de footer, op mijn berichten!

Gerelateerde artikelen
Compassie – of hoe word je aardiger voor je zelf
Doe dit en voel je snel weer beter
Waarom je van geluk niet gelukkig wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.