Als je niet weet waar je heen gaat, kun je ook niet verdwalen
Wij mensen houden van verhalen.
We kunnen daar helemaal in opgaan en enorm door geraakt worden. Wanneer we een verhaal lezen of zien in een film, dan gaan we daar in mee omdat we meevoelen met de hoofdpersoon. We identificeren onszelf met de held of juist met het slachtoffer. Dat is niet alleen om onszelf te vermaken, we leven mee en wanen onszelf in een andere wereld. Ons gevoel en onze emoties worden aangesproken.
Dat komt omdat verhalen doorgaans gebaseerd zijn op archetypische ideeën: daarom herkennen we ze en houden we er zo van. Verhalen over de strijd tussen goed en kwaad, liefde en haat, vrijheid en gevangenschap, winnen en verliezen zijn thema’s van alle tijden. En worden op heel veel verschillende manieren vorm gegeven. De archetypische beelden die erbij worden gebruikt zijn in alle menselijke culturen heel erg vergelijkbaar (Joseph Campbell).
Alice in Wonderland
Zo keek ik kort geleden naar de film ‘Alice in Wonderland’. Een film die in 2010 is gemaakt: met als variatie op het oorspronkelijke verhaal dat Alice nu 19 jaar is en geen klein meisje meer.
Korte samenvatting van het verhaal in deze film: Alice is 19 jaar oud wanneer ze op het punt staat om, min of meer gedwongen, een verloving aan te gaan. Ze wil dit niet en vlucht daarom. Ze volgt de White Rabbit (het witte konijn) tot in Wonderland. Dertien jaar eerder was ze hier ook al eens geweest, maar dat herinnert ze zich niet meer. Ze weet alleen nog dat ze vroeger rare dromen had over witte konijnen, blauwe rupsen en nog veel meer rare dingen. Destijds regeerde de White Queen in Wonderland, maar nu is ze van haar troon gestoten door haar zus, de Red Queen. Samen met andere bekende inwoners van Wonderland, zoals de Mad Hatter (Johnny Depp) en de Cheshire Cat (Stephen Fry), moet ze proberen de macht van de White Queen te herstellen en de Red Queen te verslaan. Eerst wil ze er niet aan toegeven dat zij de juiste Alice is, hoewel Absolem, de blauwe rups, haar dat min of meer vertelt. Als haar vriend, Mad Hatter, in gevaar is gaat ze naar het kasteel van de Red Queen om hem en haar andere ontvoerde vrienden te redden. Na het eten van de cake waarvan ze groeit doet ze zich voor als Um uit Umbridge. De Red Queen herkent haar niet en laat haar toe in het kasteel waar de Mad Hatter het tot hoedenmaker van de Red Queen heeft weten te schoppen. Ze ontsnappen en vluchten naar het kasteel van de White Queen. Die vraagt haar of ze met de Jabberwocky (het Larieloeder ofwel de Wauwelwok) wil vechten, om zo de Red Queen te verslaan, aangezien de Jabberwocky haar sterkste troef is. Alice verslaat het monster door zijn hoofd eraf te hakken. De Red Queen wordt verbannen en de White Queen regeert nu weer Wonderland. Ze zorgt dat Alice naar huis gaat. Weer thuis vertelt Alice dat ze niet wil trouwen, maar reizen. Aan het eind is ze even te zien op een schip, wat dus betekent dat ze haar droom waar heeft gemaakt. Een blauwe vlinder komt nog even op haar schouder zitten; dit is Absolem. |
Archetypische metafoor
Alice staat voor een belangrijke keuze in haar leven: zal ze gaan trouwen met de man die voor haar is uitgekozen? Eentje waar ze niets om geeft en die haar totaal niet boeit? Ze holt weg om ‘erover na te denken’ en valt in het konijnenhol. Dit als metafoor voor het afdalen in je binnenwereld. In die binnenwereld ontmoet ze allerlei figuren die haar helpen of juist tegenwerken. Want Alice moet de held in zichzelf ontdekken om de ‘draak’ te verslaan en de Witte Koningin te laten winnen.
De strijd tussen goede en slechte innerlijke leiders moet ook iedereen voor zichzelf beslechten. Volg je een slechte leider omdat deze de macht heeft? Of versla je de draak en zorg je dat het juiste leiderschap aan de macht komt? Met andere woorden: geef je toe aan je angst (Rode Koningin) of vind je de held in jezelf en word je je eigen leider?
Levensvragen en kantelmomenten
Er zijn veel momenten in ons leven waar ons de vraag wordt gesteld: waar kies je voor? Voor zekerheid of voor een nieuw en onbekend pad? De gevestigde orde? Wat anderen vinden dat je moet doen? Laat je je leiden door angst en onzekerheid? Of zoek je de antwoorden in jezelf? En kies je ervoor je eigen waarden te vinden en te leven?
Sprookjes en fantasieverhalen geven je in feite het goede voorbeeld: hoe je door je innerlijke leiding te volgen, uiteindelijk uitkomt bij het antwoord.
Je eigen innerlijke held vinden
Velen van ons worden geregeerd door verhalen die we onszelf onbewust vertellen. Het schrijven van je eigen verhaal geeft je meer inzicht in de kantelmomenten in je leven. Je gaat patronen zien die je voorheen niet zag. Het kan je enorm helpen om antwoorden te vinden. Zoals Alice het konijnenhol in dook en in (W)Onderland haar antwoord vond, zo duik jij je levensverhaal in. Vrijheid begint bij het bewust worden van de verhaallijn die we volgen. En met dit inzicht kunnen we in een totaal ander verhaal stappen.
Hoe doe je dat? Een verhaal schrijven?
Een verhaal heeft ruwweg 4 stappen:
- Een alledaagse situatie
- Een crisis
- De weg naar de oplossing
- De nieuwe werkelijkheid
Om je eigen verhaal te schrijven kun je gebruik maken van de volgende vragen:
- Welke tegenslagen zijn er op je pad gekomen?
- Wat heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent?
- Waarom heb je sterke overtuigingen over bepaalde zaken?
- Tegen wat of wie heb je gevochten?
- Waar sta je voor, en waarom?
- Welke verlies heb je geleden?
- Welke mislukking moest je van terug komen?
- Wie negeerde of kleineerde je?
- En in welke situatie moest je al je moed verzamelen?
- Hoe heb je het gebracht tot waar je vandaag bent?
Maak de crisis in je leven die gemaakt heeft dat je staat waar je nu staat, het spannendste deel van je verhaal. Maak het niet kleiner dan het is. Want juist uit zo’n crisis komt de inspiratie om door te gaan. Dit helpt je op weg naar een nieuwe werkelijkheid.
Heb jij ook zo’n verhaal en/of film die jou geraakt en geïnspireerd heeft? Deel het met ons in het reactieveld hieronder.
(Afbeelding van Comfreak via Pixabay)
Gerelateerde artikelen
Volg je hart en je gevoel
Het archetypisch perspectief
Geef een reactie