Chaos in je hoofd – Oorzaken en oplossingen

geplaatst in: Ondernemen, Persoonlijke ontwikkeling | 0

chaos in je hoofd“Ingrid, kunnen we een afspraak maken, ik zit met m’n website en ik heb inspiratie nodig”. Een appje van een cliënte. Toen ze hier zat zei ze dat ze eigenlijk niet meer wist waar ze moest beginnen.

Chaos in je hoofd, het is frustrerend en je komt tot niks.

“Hoe kan ik je helpen? Lijstjes maken? Prioriteiten stellen? Onderscheid maken tussen de ‘need-to-do’ en de ‘nice-to-do’?”

Dat kon ze zelf allemaal wel.

Gewoon aan de slag gaan met de website, de problemen die daarmee waren oplossen en gaandeweg de dag de oorzaak van die chaos bespreken.

Torenhoge eisen

Want die oorzaak van zo’n chaos in je hoofd heeft altijd te maken met torenhoge eisen aan jezelf die je dan niet waar kunt maken. En velen van ons hebben daar wel een handje van. Deze cliënte is daarin niet uniek.

Afdalen naar de dagelijkse realiteit, verwachtingen bijstellen en meer compassie hebben met jezelf: de oplossing is simpel zat, toch?

Nou, daar hadden we nog een flinke discussie over.

Loslaten en aanvaarden

Er komt nog iets bij kijken en dat is aanvaarding. Accepteren dat je niet meer (aan) kunt wat je 20 jaar geleden kon. Die topsportmentaliteit is goed om doelen te bereiken. Maar er is ook balans nodig met die andere kant van jezelf die menselijk en feilbaar is.

Aanvaarding ook van de beperkingen van je omgeving. Misschien moet je aandacht besteden aan dingen waar je helemaal geen zin in hebt. Je daartegen verzetten kost alleen maar meer energie. Aanvaarden dat je deze shitsandwich nou eenmaal opgediend hebt gekregen en dat je er maar het beste van moet maken.

Loslaten van verzet scheelt bakken energie. En veel minder chaos in je hoofd.

Praktische aanpak

“To begin – begin”

Dat is een uitspraak van de Britse dichter Wordsworth.

En dat is wat we deden: gewoon aan de slag gaan met haar vragen over haar website en nog wat andere digitale dingetjes waar ze tegenaan was gelopen.

Dit soort relatief eenvoudige klusjes (voor mij) waren voor haar een berg. Er ontstond zo’n redenatie van ‘maar dit moet eerst, want dan kan ik pas verder met dat’. Een berg in wording.

Orde op zaken

Dit is maar een voorbeeldje van de praktische aanpak in mijn mentoring werk. Want het hoeft niet altijd heel diepgravend, traumatisch en ingewikkeld te zijn. Gewoon orde scheppen helpt je ook verder.

Gisteravond kreeg ik nog een appje: “Dank je wel voor de fijne dag. Je hebt me weer aardig op de rails gekregen en een zet gegeven om helemaal op het spoor te komen”.

Mijn avond was goed.

(Afbeelding van Stephanie Ghesquier via Pixabay)

Neem contact met me op als je een chaos in je hoofd hebt, die je kwijt wilt.

Gerelateerde artikelen
Compassie of hoe word je aardiger voor jezelf
Wat als je vastgelopen bent?
Een vol leven of een vervullend leven?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.