De beste versie van jezelf zijn – hoe doe je dat?

geplaatst in: Inspiratie, Persoonlijke ontwikkeling | 0

de beste versie van jezelf“Zie jij mij dit doen?” vroeg ze mij. “Zie jij het jezelf doen”, was mijn wedervraag.

Veranderen, waarom willen we dat eigenlijk? Zeker als het zo ingewikkeld is? Je wilt de beste versie van jezelf zijn, of de situatie waar je in zit verbeteren. Maar op een of andere manier staat er ‘iets’ in de weg. Dat ‘iets’ kun je op verschillende manieren onderzoeken.

Mentale energie

Meneer Diltz, een NLP goeroe, bedacht de ‘6 logische niveaus’ waarmee je naar jezelf kunt kijken. Dat is de mentale manier, waar je zeker profijt van kunt hebben. Je vindt die logische niveaus in het plaatje hieronder.

Een probleem kan zich op ieder niveau manifesteren, maar altijd op een ander niveau opgelost worden. Een niveau hoger bij voorkeur. Dus zit je probleem in een overtuiging die je hebt, dan is het zinvol om naar je identiteit te kijken.

Emotionele energie

Als je dan weet hoe het zit, hoe komt het dan dat het toch vaak niet lukt? Dat zit hem dan in de emotie die ten grondslag ligt aan het vastlopen. Overtuigingen zijn lang niet altijd bewust, ideeën die je hebt over je identiteit zijn ook lang niet altijd bewust.

En als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik een enorme fan ben van systemisch werk. Een opstelling (familie of bedrijf) geeft je de échte oplossing.

Toch vind ik het heel zinvol om ook naar de logische niveaus te kijken: het maakt helder waarom en waar een bepaalde hapering zich voordoet. Met die inzichten kan een opstelling verdere verdieping en verheldering geven.

6 Logische niveaus

de beste versie van jezelfJe omgeving. Je omgeving kan iets mogelijk of onmogelijk maken (of je denkt dat het daar vandaan komt). Je denkt ‘ik moet eerst mijn huis verbouwd hebben voordat ik thuis klanten kan ontvangen’.

Gedrag. Je stelt alles uit. Omdat je huis nog niet verbouwd is, begin je niet aan je ondernemingsplan. Of je marketingactiviteiten. Want je kunt immers nog geen klanten ontvangen.

Vaardigheden. Je denkt dat je nog een cursus moet doen, meer vaardigheden moet leren. Er is altijd iets wat je nog niet goed genoeg kunt.

Overtuigingen en waarden. Ondernemerschap zit niet in mijn familie, ik denk niet dat ik het in me heb. Het lijkt me te moeilijk en ik denk ook niet dat ik het verdien om succesvol te zijn. Ik zal echt heel hard moeten werken om het te laten lukken.

Identiteit. Ik zie mezelf als een ondersteuner. Ik ben niet geschikt om in de spotlights te staan. Zo iemand ben ik niet, ik sta liever op de achtergrond.

Zingeving. Ik vind geld vragen voor mijn werk eigenlijk ‘not done’. Het is zo belangrijk wat ik doe, dat moet voor iedereen bereikbaar zijn.

Nog niet de beste versie van jezelf?

Wanneer je een probleem oplost op het niveau waar het zich voordoet, zie je vaak dat er zich op een ander niveau opnieuw een hapering voordoet. Met andere woorden: je bent nog niet bij de kern van de zaak.

Ik noem dit ‘goede reden – ware reden’. Bij de ware reden ben je dan nog niet aangeland. Deze systematiek gebruiken om die ware reden boven tafel te  krijgen, dat is de grootste waarde.

Om bij het voorbeeld terug te komen waar ik mee begon: wanneer je het jezelf niet ziet doen, dan kun je jezelf de vraag stellen ‘wat maakt dat ik dit wel wil maar dat ik denk dat ik het niet doe of kan’?

Het antwoord op die vraag geeft je het juiste niveau van je obstakel en de richting van de oplossing.

Hoe nu verder?

Hierboven zei ik het al: met een opstelling van je verlangen krijg je inzicht in het juiste ‘logische’ niveau en ook hoe je bij de oplossing komt, hoe je wel bij de beste versie van jezelf kunt uitkomen.

Een opstelling van je verlangen boek je door contact met me op te nemen via  de knop hieronder:

CONTACT

Gerelateerde artikelen
Bevrijdende opstellingen – het onbewuste zichtbaar maken
De bevrijdende kracht van opstellingen
Waarom komt er niet uit wat erin zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.