Veranderingen en cirkels

veranderingen– Het geheim van verandering is om al je energie te richten: niet op vechten met dat wat is geweest, maar op bouwen aan het nieuwe. – Socrates

Het moet anders! Maar hoe?

Want je weet wel wat je niet wilt, maar niet wat je wel wilt.

Om te ondernemen in je levensloop zijn er af en toe veranderingen nodig. En veranderingen brengen onzekerheid met zich mee. Dat is ongemakkelijk. Dat maakt dat proces van ondernemen in je levensloop ook best lastig. Zeker als je je verzet tegen het onvermijdelijke: verandering.

Die veranderingen zijn nodig wanneer we zijn aangeland op een kantelmoment in ons leven. Kantelmomenten die bij iedereen op een bepaalde leeftijd plaatsvinden. Alsof het een natuurwet is. Bij de een gaat dat langs lijnen van geleidelijkheid, bij de ander pijnlijk en met veel gedoe.

Bij mij was het doorgaans het laatste. En dat zie ik ook bij de mensen die bij mij aan tafel komen: het leven is niet aardig voor ze geweest.

Oorzaken

Veranderingen in je leven zijn onvermijdelijk. Hoe je er mee omgaat, dat bepaal je zelf.

Zo kun je je verzetten tegen veranderingen omdat je bang bent van alles te verliezen. Of angstig of onzeker bent over de toekomst. Zo lang je nog in verzet bent tegen dat wat is, kan er niets nieuws ontstaan.

Verlies en rouw

Die veranderingen kunnen veroorzaakt worden door verlies. Verlies van een partner, een ander geliefd iemand of van een dier. Of verlies van werk of gezondheid. En rouw kent doorgaans ook een fase van verzet. Jezelf toestaan gevoelens van rouw te hebben is nodig om verlies te verwerken.

Aanvaarding

De eerste stap naar verandering is de acceptatie van dat wat er nu is. Zonder die aanvaarding kan er niets veranderen.

Het heeft mij veel tijd gekost om dat in te zien. Ik heb me vaak lang verzet tegen dat wat was. Vooral rond mijn 40ste levensjaar, toen ik mijn baan verloor, ben ik jarenlang boos geweest. Woedend dat mij dat was overkomen. Je kunt je voorstellen dat het vinden van een nieuwe baan nogal ingewikkeld was.

Loslaten

Die ervaring nemen voor wat het was, een ervaring en niet meer dan dat, gaf pas ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Die ontstonden toen ik op mijn 47ste voor mezelf begon. Ik had de weg naar ontwikkeling gekozen.

Je angst, verdriet en boosheid loslaten geeft ruimte voor iets nieuws. Zolang die angst de overhand heeft, ben je aan het overleven.

Nieuwsgierigheid

Op onderzoek gaan, nieuwe ervaringen toelaten in je leven en experimenteren: de weg naar een gezonde manier van omgaan met jezelf sla je dan in.

Wat op zich geen recept voor succes is. Want een experiment kan mislukken. Zolang je jezelf kunt voorhouden dat ieder mislukt experiment je de weg wijst naar iets beters, kun je met optimisme opnieuw veranderingen doorvoeren.

Vertrouwen

Dat wordt van je gevraagd: vertrouwen hebben in het leven. Dat je krijgt wat je nodig hebt. En dat is lang niet altijd wat je wilt. Daar komt aanvaarding ook weer om de hoek kijken.

Deze houding staat in schril contrast tot controle. Want dat is eigenlijk wat we écht willen: controle hebben over wat ons overkomt, over hoe anderen zich tegenover ons gedragen, over ons leven. Dat controle een utopie is kan een bittere pil zijn om te slikken.

Met vertrouwen heb je geen controle nodig. Inzien dat controle onmogelijk is helpt enorm om je mee te laten voeren in de stroom van je leven. Dat kost heel wat minder energie.

Ondernemen in je levensloop

Veranderingen aanvaarden en er vanuit gaan dat het nou eenmaal hoort bij de levensloop van jou als mens, onzekerheden en angsten loslaten, nieuwsgierig blijven naar en vertrouwen hebben in wat er nog allemaal mogelijk is: dan ben je ondernemer in je levensloop.

Vastlopen

Dat je ergens vastloopt in je leven is geen schande. Dat doet eigenlijk iedereen, al geeft niet iedereen dat toe. Blijven worstelen en ploeteren, daar kun je voor kiezen. Wanneer je daar geen zin in hebt, dan zoek je hulp hierbij.

Zelf heb ik heel wat af geploeterd. En af en toe zocht ik hulp want dat bracht me verder.

De cirkel is rond

Nu zie ik de verbanden tussen de ervaringen in mijn leven en het punt waar ik nu ben aangeland. Wanneer bepaalde (op zich) vervelende gebeurtenissen zich niet hadden voorgedaan, had ik niet op deze plek gestaan in m’n leven. Misschien een open deur maar ook niet helemaal. Want ook dat is aanvaarding. En rijkdom.

Levensverhaal opschrijven

Op zoek gaan naar die verbanden kun je doen door je levensverhaal op te schrijven. Ik begon daar mee in 2010. Ik deed een NLP opleiding en ontdekte daar wat dingen over mezelf die mijn zelfbeeld nogal op z’n kop zetten. Daardoor had ik behoefte aan overzicht. En door dat op te schrijven kreeg ik een belangrijk inzicht in de rode draad van mijn leven. Dat helpt dan weer bij volgende kantelmomenten. Zo ben ik door de tijd heen steeds blijven schrijven. Op de momenten dat ik daar behoefte aan had.

Wanneer je het idee hebt dat patronen in je leven zich herhalen, dat je het overzicht kwijt bent, dan is je levensverhaal opschrijven echt een aanrader.

Heb jij dat al eens gedaan, een biografie schrijven? Ik ben benieuwd naar wat je dat heeft opgeleverd! Laat het hieronder weten in een reactie.

De mini-cursus ‘Op reis in je binnenwereld’ kan je helpen bij het aanbrengen van veranderingen in je leven. Je vindt ‘m via de link hieronder.

Wil je geen artikel meer missen? Abonneer je dan hieronder op de updates!

Gerelateerde artikelen
Op reis in je binnenwereld – gratis mini-cursus
De beste versie van jezelf zijn, hoe doe je dat?
Verandering – Drijfveren voor een vervullend leven (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.