Terugblikken en vooruitkijken

geplaatst in: Archetypen, Levenskunst | 0

terugblikkenVanuit een archetypisch perspectief

Het is weer december, de tijd om terug te kijken op het jaar dat achter me ligt en vooruit te blikken op de toekomst. Hoe ik dat doe, doelen stellen en vooruitblikken, dat vertelde ik in de video over doelen stellen (zie de link hieronder).

Terugblik

In december 2020 schreef ik een terugblik over 2021, me voorstellend hoe het jaar was verlopen. Ik vind dat een mooie manier om doelstellingen te maken. Want vanuit die vooruitgeschoven terugblik is het best eenvoudig om te bedenken wat  ik ga doen.

Als ik die terugblik, die ik een jaar geleden schreef, erbij pak dan zijn er wonderlijke dingen gebeurd. Zo heb ik van jarenlang zoeken naar ‘wie ben ik nu en wat ga ik nog doen’ eindelijk helderheid gekregen. Ik heb de ‘Minnaar’ en de ‘Creator’ in mezelf wakker gemaakt, maar ook de innerlijke Magiër en Wijze.

De essentie van die Zoeker is het ontdekken van de eigenheid en te doen wat daarvoor nodig is. Het risico hierbij is dat we gaan dwalen, altijd blijven zoeken en het nooit vinden. Daarom is de balans met de Minnaar nodig: de energie van de Minnaar geeft ons de mogelijkheid om aantrekkelijker te zijn voor anderen, te kiezen voor dat wat we het liefste doen en om een liefhebbende persoon te zijn. De Minnaar zoekt de verbinding terwijl de Zoeker juist alleen op pad gaat.

Magisch

In het voorjaar bedacht ik ‘opeens’ dat ik verder wilde gaan met de opleiding Healing Touch for animals en dat heb ik gedaan. In feite was dit de ‘Minnaar’ in mij die wakker was geworden. Met als gevolg dat ik mezelf naar buiten toe ook ben gaan profileren als ‘healing touch practitioner’ voor dier en mens. En die liefde voor dieren resoneert opeens bij andere mensen: ‘Ingrid, dit is zo jij!’. Dat had ik aan het begin van dit jaar niet kunnen bedenken.

Katalysator

Om deze stap te  kunnen zetten moest er nog wat ballast worden opgeruimd. Dat is gebeurd in de zomer: toen deed ik de vervolgopleiding ‘Familie- en organisatieopstellingen’. De essentie van deze opleiding is vooral het opruimen van je eigen bovenkamer: het activeren van de ‘Vernietiger’ zodat er een grote schoonmaak kan plaatsvinden. Door dat te doen kwam er (eindelijk) ruimte voor de Heler in mij. Die ik nooit had durven laten zien uit angst ‘zweverig’ gevonden te worden.

Het is nu tijd om dat talent ook te gaan gebruiken zodat anderen daar baat bij kunnen hebben. Ik ben hiermee op weg gegaan met een nieuwe website en eigen social media accounts, met andere woorden: de Creator heeft blij gebruik gemaakt van die nieuwe ruimte.

Opbrengst

Door de Wijze in mezelf te activeren kon ik de stap zetten naar ‘mentor’ voor diegenen die daar behoefte aan hebben. En de innerlijke Magiër geeft de mogelijkheid om het uiterlijke leven te veranderen, dromen te realiseren door eerst innerlijke gedachten en overtuigingen aan te pakken. De Wijze en de Magier hebben elkaar gevonden in het mentorschap. De transformatie van kennis en vakinhoud naar persoonlijke ontwikkeling naar een volgend niveau.

De opbrengst van dit jaar is vooral helderheid. Helderheid over mijn weg, de volgende stappen die ik kan zetten naar een nieuw doel. De rol van Heler en Mentor (dat zijn ook archetypen) in mijn werk. En hoe ik dat het beste aan de buitenwereld kan vertellen. Het zoeken is uiteindelijk toch geen dwalen geworden.

Hoe maak je gebruik van die archetypen?

terugkijkenHoe kun je nou al die verschillende dingen zijn: mentor en healer? En hoe maak je daarbij gebruik van al die archetypen? Het werkt eigenlijk zoals opstellingen waarbij je gebruik maakt van het ‘wetende veld’. Door in de energie van een archetype te stappen,  maak je gebruik van het ‘wetende veld’ dat bij dat archetype hoort. Je krijgt de inspiratie voor acties die hierbij horen. En daarmee activeer je dat archetype in jezelf.

Spiraal

Je zou kunnen zeggen, ren je nou niet rond in cirkels? Eerst iets nieuws en nu toch weer terug naar iets ouds? Ja, dat is waar, maar op een ander niveau. In het plaatje met de spiraal hiernaast kun je zien hoe de archetypen elkaar opvolgen en hoe je opnieuw begint in een nieuwe levensfase, maar wel op een hoger niveau.

Vooruitblik

En hoe nu verder? Hier gaat de spiraal verder omhoog: met kinderlijk enthousiasme begin ik deze nieuwe fase. Ik schrijf mijn vooruitgeschoven terugblik op 2022. En sta open voor nieuwe wondertjes.

In januari ga ik weer een workshop doen over archetypen, wil je op de hoogte blijven van deze activiteiten: meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief.

(Afbeelding van Manfred Antranias Zimmer via Pixabay )

Gerelateerde artikelen
Maak jij wel eens doelstellingen? Doe het eens zo (met video)
Archetypische cadeautjes
Archetypische opstelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.