Piekeren helpt niet

piekerenEr is genoeg om over te piekeren momenteel. De toestand met de lockdown die zoveel ondernemingen plat legt en onze bewegingsvrijheid inperkt. De overvolle ziekenhuizen, de angst om je bedrijf en/of je gezondheid te verliezen: het is al genoeg om je slaap te verpesten. Om de chaos in de rest van de wereld maar even buiten beschouwing te laten.

Erover piekeren helpt niet. Het stopt de narigheid niet, dat gebeurt toch. Piekeren en je zorgen maken geeft je een machteloos gevoel en maakt boos. Het zorgt ervoor dat je kansen mist en niet meer geniet van dat wat er nog wel is.

Tijdens  de kredietcrisis, tussen 2008-2010, gebeurde er iets vergelijkbaars: door omstandigheden in de buitenwereld vielen veel bedrijven om en raakten (heel) veel mensen hun werk kwijt. Ik raakte al mijn klanten kwijt en had geen zicht op nieuwe. Er waren geen regelingen van de overheid. Ik zal jullie de angst en stress besparen, maar ga er vanuit dat ik een paar slechte jaren heb gehad. En het heeft ook lang geduurd voordat ik dit weer te boven was.

Je kunt jezelf niet uit het moeras trekken

Dat denk je wel: ik moet door buffelen, want niemand kan mij helpen. Dat was niet zo. Zelf zie je niets meer scherp. Je mist kansen en je hebt oogkleppen op voor andere mogelijkheden. Hulp van buiten heeft me uiteindelijk weer op de rails gekregen.

Met een aantal belangrijke lessen

Vraag om hulp, trek aan de bel. Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn altijd mensen, vrienden, familie bereid om je bij te staan. Trots en schaamte zijn hele slechte raadgevers.

Vertrouwen. Dat lijkt raar, maar vertrouw erop dat deze toestand voorbij gaat. Dat doet het nl. altijd. En dat je krachtig genoeg bent om alle tegenslag op je weg te weerstaan.

Krachtig en met vertrouwen in het oog van de storm staan: dat is voor mij de verworvenheid geweest in die periode. Het heeft me op het spoor gebracht van nieuwe mogelijkheden. Maar ook het vertrouwen dat ik in staat ben om heel veel problemen op te lossen. Dat de goede kansen op tijd op m’n pad komen. Ik moet ze wel zien.

Dat  is de opbrengst van zo’n periode van chaos en tegenslag. Je kunt je eigen kracht leren kennen, je eigen vindingrijkheid in het vinden van oplossingen voor de problemen waar je tegenaan loopt.

Piekeren afleren

Ik heb mezelf afgeleerd om te piekeren. Dat lukt niet altijd, maar toch. De eerste stap is het verzet opgeven. Verzet tegen dat wat is. Want dat verzet veroorzaakt het piekeren en het lijden. Omdat er iets gebeurt dat je niet wilt. En het gebeurt toch. Dat accepteren, dat je zelf niet altijd alles onder controle hebt, is het begin van de oplossing.

Laat los wat niet te redden is.

Dan ben je klaar voor de tweede stap: wat kan wel? Door je verzet te laten voor wat het is, kom je bij mogelijkheden. Dat geeft een gevoel van kracht. Je bent niet machteloos. Door te bedenken “wat zijn mijn alternatieven” geef je je brein de ruimte om creatief te zijn.

Creativiteit

Je ziet het overal om je heen: ondernemers de slimme oplossingen verzinnen om toch nog iets te kunnen verdienen. Dat zijn de voorbeelden van mensen die naar de alternatieven hebben gekeken. Er zijn ook heel wat mensen die ander werk zijn gaan doen – ook een manier om om te gaan met de situatie zoals ie nu is.

Als je nu veel piekert, dan is de beste vraag die je jezelf kunt stellen: ‘wat is mijn alternatief?’

Heb jij een andere tip om om te gaan met onzekerheid en stress? Laat het hieronder weten in de comments.

Gerelateerde artikelen
Wat doe je als het tegen zit?
Zo binnen – zo buiten
Hoe nu verder?

2 reacties

  1. Rik Schraag

    Ben een enorme piekeraar. Wat helpt, is uitgaan van dit Friese spreekwoord:

    Pikerje net, it komt dochs oars!

    Met andere woorden: piekeren is zinloos, want de dingen lopen altijd anders dan je denkt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.