Op de rand van (alweer) een nieuw jaar

geplaatst in: Archetypen, Persoonlijke ontwikkeling | 0

nieuw jaarHet is best een  eigenaardige eigenschap van mensen om zo’n toestand te maken van een nieuwe maand en een nieuw jaar. Mijn kat, bijvoorbeeld, denkt daar echt niet over na.

Als mens kijken we terug en vooruit en vooral: we vinden er iets van.

Was het een raar jaar? Ja, dat zou ik wel zeggen. Want het is natuurlijk heel raar wanneer je als sociaal wezen opgedragen krijgt dat je niet sociaal mag zijn. En wanneer je je wel sociaal gedraagt dan is dat asociaal.

Was het een erg jaar? Dat hangt er maar vanaf vanuit welk perspectief je kijkt. Voor een heel aantal mensen was het een vreselijk jaar. Voor anderen was het een prima jaar. En alles er tussenin.

Was het een onvoorspelbaar jaar? Absoluut!

Was het een interessant jaar? Zeker weten.

Onvoorspelbaarheid

Wat vooral zichtbaar werd was de onvoorspelbaarheid van het leven. Als je dacht dat je controle had over je eigen leven, dan ben je nu waarschijnlijk wel wijzer. De buitenwereld bleek ons  iedere keer weer voor het blok te zetten en ons terug te werpen op onszelf.

Binnenwereld als balans

Want dat is, vind ik, de belangrijkste opbrengst van dit jaar: het enige dat er toe doet is je binnenwereld. Daarin besluit je hoe je omgaat met de onvoorspelbare uitdagingen in de buitenwereld. En daar waren er veel van, het afgelopen jaar. Uitdagingen die we ons in onze slechtste dromen niet konden voorstellen. Dat onze dagelijkse wereld geregeerd zou worden door zoiets kleins en onzichtbaars als een virus: onvoorstelbaar. Alles wat normaal was, was het opeens niet meer.

En waar kun je op vertrouwen? Welke wetenschappers hebben gelijk? Werden de juiste maatregelen getroffen? Wat moet je doen? Wat is wijsheid? Er is geen precedent. Wanneer de buitenwereld je in totale verwarring achterlaat, dan kun je je balans en rust maar uit een ding halen: je binnenwereld.

Wanneer je dat goed op orde hebt, dan wordt je niet meer uit je evenwicht gebracht door alles wat er buiten je gebeurt.

En dat geeft heel veel rust en vertrouwen. Vertrouwen dat het ook wel weer een keer goed gaat.

Vertrouwen

Vertrouwen is de tegenhanger van macht en controle. Vertrouwen is iets dat je actief doet wanneer je ergens in durft te geloven. Het is het loslaten van zekerheden. Want wanneer je het zeker weet, dan speelt vertrouwen geen rol meer.

Vertrouwen geeft de vrijheid om mogelijkheden te onderzoeken in gebieden die je nog niet kende.

Dus vertrouw op jezelf, op je innerlijke weten. Op je vaardigheid om alles wat er op je pad komt op te lossen op het moment dat het opgelost moet worden.

Tussenjaar

Voor mij persoonlijk was dit jaar een ‘tussenjaar’. Ik word aan het einde van deze week 62 jaar: ik nader het punt in mijn levensloop (dit geldt voor ieder mens op deze leeftijd) dat ik een besluit kan nemen over ‘wat ga ik nog realiseren’ voor mijn 80e. Welke weg kan ik nog gaan naar mijn bestemming? Wat heb ik nog laten liggen?

Het afgelopen jaar heb ik vooral gebruikt om die bestemming vast te stellen en te bedenken hoe ik die reis zal gaan maken. Het vervoermiddel zeg maar.

Die reis begon, aan het begin van 2020, met de workshop ‘Ondernemen in de levensloop’. Dat is precies wat ik nu aan het doen ben: mijn onderneming aanpassen aan de fase in mijn leven. Als intermezzo kwam daar Corona voorbij, in feite een moment van gedwongen rust en reflectie. De opleiding Familie- en Organisatieopstellingen gaven me een vorm mee voor de toekomst, net als een cursus in het maken van video’s. De opstellingen gaan een rol spelen in mijn dienstenaanbod, een mooie aanvulling op het Archetypisch Perspectief. De video’s geven me een nieuwe vorm voor mijn communicatie met jullie.

Op Reis in je Binnenwereld

En nu is daar, passend in deze tijd, de online mini-cursus ‘Op reis in je binnenwereld’. Ook precies wat ik zelf heb gedaan om op dit punt uit te komen. Want die reis in je binnenwereld is de enige weg naar meer rust in je hoofd en omgaan met de uitdagingen in de buitenwereld.

Daarom nodig ik je uit om mee te gaan met die reis (zie de link hieronder). Een 3-weekse reis om te ontdekken van welk (archetypisch) verhaal jij gebruik maakt en hoe je daarmee je leven een andere wending kunt geven. Ik ging je voor.

Om uiteindelijk, aan het einde van 2021, terug te kijken op een gelukkig en gezellig jaar.

Gerelateerde artikelen
Op reis in je binnenwereld
Een archetypische blik op de huidige tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.