Alles is energie, toch?

geplaatst in: Levenskunst, Persoonlijke ontwikkeling | 0

“Weet je wat me opvalt vanmorgen? Dat alles waar we het over gehad hebben ging over energie. Hoe we het gebruiken en verkwisten.”

Die opmerking kwam van één van de vrouwen van ons videoclubje.

Waar hadden we het zoal over gehad?

Over een dilemma waar één van ons mee zat: wel of niet doorgaan met gesprekken (over een baan) die waarschijnlijk toch niets zouden opleveren, als ‘oefening in onderhandelen’.

Over het vinden van klanten en wat je daar allemaal voor moet doen.

Over de ontwikkeling van mijn nieuwe pijler ‘healing touch voor dier en mens’ en wat te doen met een oude pijler die meer energie kost dan dat ie opbrengt.

Over de balans tussen je privéleven en je bedrijf.

Over de toestand in Oost-Europa en hoe we meeleven.

Over de prijzen van energie en de bof als je een vast contract hebt.

Energielekken

In al die onderwerpen zitten zowel energielekken, als ook energiebrengers. Het tobben over iets, ongeacht of dat dichtbij of ver weg is, is zeker een energielek. Je druk maken over dingen waar je toch niets aan kunt doen, dat is ook een energielek. Maar ook de aanspraken die anderen op je doen kunnen energielekken zijn. Ook al doe je dat uit liefde.

Grenzen

Het gaat ook over grenzen: waar ligt je eigen grens als het gaat over je energiebesteding? Waar wil je het instoppen en waar wil je het niet meer aan verspillen? We kunnen ook erg meeleven met het leed van anderen. Ook dat is het overschrijden van een grens, want waar houd jij op en waar begint die ander?

Wij vrouwen zijn vaak behoorlijk grenzeloos. Iedereen mag een beroep op ons doen en we voelen ons verplicht om daar gehoor aan te geven. En we vinden het ook nodig om te leren en te groeien en ons te ontwikkelen. Alsof we nu niet goed genoeg zijn.

Waar ligt de grens? Waar houdt dat op? Wanneer ben je goed genoeg? Wanneer kies je voor jezelf?

Energiebrengers

Doen waar je van houdt, dat is de grootste energieleverancier die er is. Ook al is dat ‘maar’ een hobby. Dat is natuurlijk een inkoppertje.

Ook je steeds bewuster afvragen ‘kies ík hiervoor’? of ‘heeft iemand gewoon op de goede knoppen gedrukt’? helpt om je energie bij jezelf te houden. Het gevoel van het hebben van een eigen keuze geeft energie.

We weten allemaal hoe het voelt als je energie hebt, als je het niet hebt of wanneer je het hebt verspild. Veel vrouwen hebben nogal eens weinig energie. Onderzoeken waaraan je dat bent kwijt geraakt, kan waardevolle inzichten opleveren.

Verspilling

Je druk maken over dingen waar je toch niets aan kunt doen: dat is energieverspiller nummer 1. We doen het allemaal ook al weten we dat dit zinloos is.

Ook van binnen geïrriteerd zijn omdat je anderen over je grenzen heen laat gaan: dat kost bakken energie.

Meeleven met het leed van anderen: we zien het als een kwaliteit, maar is het dat ook? Vaak gaat dat meer over onszelf. Hoe we onszelf zouden voelen als we in die situatie zouden zijn. En zulk sentiment daar heeft de ander niets aan en kost onszelf energie.

Bewustzijn

Je bewust zijn van waar je je energie in stopt, waar je het uithaalt en waar je het niet meer in wilt stoppen: dat is al een flinke ‘energietransitie’ om dat woord maar eens te gebruiken.

Energierekening

We hadden het ook over de energierekening. Daar had ik de laatste 2 weken nogal wat energie in gestoken. Mijn energiecontract loopt af en ik kreeg een nieuw voorstel en een hartverzakking. Want het nieuwe maandbedrag is niet 10 %, niet 20 % of 50 % hoger dan het oude. Nee, het is méér dan 4x zoveel, een verhoging van 442 % om precies te zijn.

Hoe kan dat? Het kan natuurlijk niet, maar het zette me wel tot actie aan. Want ik heb zonnepanelen waarvan ik bijna 50 % terug lever aan het net. De gaskookplaat eruit en vervangen door een inductieplaat, de ketel naar beneden en een elektrisch kacheltje aanschaffen, minder en korter douchen, dat zijn eenvoudige maatregelen die ik direct nam. En in 2 weken tijd heb ik m’n gasverbruik gehalveerd. Kortom, ook dat bewustzijn leidde tot een actie en een forse beperking van mijn energieverbruik.

Bijkomend voordeel: verwarmen met een elektrisch kacheltje voelt warmer aan dan centrale verwarming bij dezelfde temperatuur. En mijn eigen energieniveau is weer flink gestegen.

Alles is energie en waar je dat aan besteedt en instopt, dat bepaal je zelf. Waar loopt jouw energie op weg? Laat het hieronder in de reacties weten!

(Afbeelding van Merlin Lightpainting via Pixabay)

Wil je geen artikel meer missen? Abonneer je dan hieronder.

Gerelateerde artikelen
Een vol leven of een vervullend leven
Eigenwaarde – waar vind je dat?
De kracht van je gedachten  – het missende element

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.