Wat wil zich ontwikkelen in je leven?

Wat in mij wil zich ontwikkelen? Dat is een goede vraag om mee op weg te gaan als je je leven wilt veranderen. Maar vaak weet je niet wat je wilt. En je weet wel wat je niet wil.

In deze video vertel ik je mijn verhaal. En ik geef ik je de handvatten die mij hielpen om  die nieuwe draai aan mijn leven te geven.

Goede vraag

Met die vraag ‘wat in mij wil zich ontwikkelen’ ging ik zelf op pad, 5 jaar geleden. Want ik zat ook op zo’n punt dat ik genoeg had van wat ik deed, maar geen idee had wat het dan wel moet worden.

Leven met zo’n open vraag geeft ruimte. Ruimte om te onderzoeken en dan ga je letten op alles wat op je pad komt. De dingen die anderen je vertellen. En wat er daarvan blijft hangen aan het haakje van je interesse.

Je interesse volgen en je nieuwsgierigheid, los van een resultaatverwachting, dat brengt je op onontdekte paadjes in je leven.

Laat resultaatverwachting los

Die resultaatverwachting is de grootste bottleneck in deze fase. Want dan moet iets gelijk raak zijn. Dan is er geen ruimte voor het experiment. En juist dat experimenteren is zo belangrijk. Want dan weet je pas echt of iets de moeite waard is om verder mee te gaan of dat dit het was. En een mislukt experiment is niet erg. Maar een verwachting die op niets uitloopt is demotiverend.

De tijd nemen, experimenteren, het zit niet meer zo in ons systeem. Ook je omgeving helpt niet altijd. Vragen als ‘en, wat doe jij nou zoal tegenwoordig?’, ‘verdien je nog wat met dat bedrijf van je?’, ‘ik dacht dat je iets met blablabla ging doen?’. Je herkent het vast wel. Het gevoel dat je maar wat aan klungelt.

Je daar niets van aantrekken, geheimzinnig kijken en de opmerking ‘ik werk aan een nieuw project’ helpt om die commentaren te pareren.

Want het gaat om de vervulling van jouw leven. Niet voldoen aan de verwachting van iemand anders. Belangrijk om voor ogen te houden.

Kronkelpad

Zo verging het mij ook. Ik verdiepte me in archetypen en in de levensfasen van ons mensen. Ik deed een aantal opleidingen in familieopstellingen  en traumaverwerking. Deed daar het een en ander mee in de vorm van workshops, blogs en video’s. Wanneer je deze website doorkijkt, dan kun je die ontwikkeling wel zien.

En vorig jaar kwam daar healing touch for animals bij. Uiteindelijk blijkt dan wat er op  de zeef blijft liggen: mensontwikkeling en ook onze relatie met dieren. Hoe ons systeem niet alleen bestaat uit onze familie, maar dat onze dieren daar ook een plek in innemen.

Door de tijd te nemen, steeds tegen mezelf en anderen te zeggen dat ik bezig was met een experiment, kon er ruimte zijn voor een geleidelijke ontwikkeling naar een heel ander leven.

Je kunt kiezen voor een radicale ommekeer. Met alle risico’s van dien.

Voor mij werkte deze weg van geleidelijkheid en kleine stapjes uitstekend. Hij blijkt uitstekend bij mij te passen en is toekomstbestendig.

Wat er op de zeef blijft liggen

En uiteindelijk help ik anderen bij hun weg naar een grote verandering in hun leven. Als mentor. Want zo gemakkelijk als ik dit allemaal zit te vertellen, was het natuurlijk niet. Er was ook twijfel en frustratie. Het helpt om dan te kunnen sparren en wat begeleiding te krijgen.

Wil geen blogs en vlogs meer missen? Meld je dan hieronder (in de footer) aan!

Gerelateerde artikelen
Een nieuwe cyclus is aangebroken
Een mentor of een coach, wat is het verschil?
De bevrijdende kracht van opstellingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.