Een nieuwe cyclus is aangebroken

geplaatst in: Inspiratie, Levensloop | 0

Een nieuw jaar is ook het begin van een nieuwe cyclus: tijd lijkt lineair maar is het niet. Kijk maar naar de seizoenen: ieder jaar wisselen ze elkaar weer af in een vaste volgorde. Planten trekken zich terug onder de grond, bomen verliezen hun blad. Om na de winter weer terug te keren en een nieuwe cyclus van groei en voortplanting te beginnen.

In ons leven gebeurt iets vergelijkbaars. Daarom is een nieuw jaar niet zomaar weer een nieuwe maand. Het is de moeite waard om er even bij stil te staan. Stilstaan bij de cirkels in je eigen leven, de patronen die zich herhalen. Het terug trekken en weer naar buiten komen. En ook kansen die zich steeds opnieuw voordoen.

Geïnspireerd op de Creatiespiraal heb ik zo’n jaarcyclus gemaakt:

Dromen

Daar begint alles mee: een droom, een visie, een wens – noem het maar. Vanuit zo’n droombeeld ga je fantaseren. Want hoe zal het zijn als het realiteit mocht worden? Wat is er nodig om het te laten gebeuren? Het geeft niet als het te fantastisch lijkt. Of onhaalbaar. Want dat weet je niet van tevoren. En als je er geen aandacht aan geeft, dan groeit het zeker niet.

Vormgeven

Het wordt al echter, die droom. Als je een vorm bedenkt, dan kun je iets gaan uitproberen. Het hoeft niet gelijk perfect te zijn, integendeel. Want wanneer je door blijft denken tot het perfect is, dan komt er niets van terecht. Dan stopt het hier.

Geloven

Door een of meerdere vormen te bedenken, kun je er in gaan geloven. “Stel nou toch eens dat dit werkelijkheid wordt”… De contouren worden zichtbaar. Het wordt realistischer. De kloof tussen droom en werkelijkheid wordt kleiner.

Uiten

Het is tijd  om je droom met de wereld te delen. Want door het te vertellen wordt het al meer werkelijkheid. Het is niet meer alleen een fantasie, nee, je overweegt serieus om het te gaan doen. Je hebt immers al nagedacht over de  vormgeving en je gelooft erin.

Plannen

En je maakt plannen: hoe je het gaat doen en welke stappen je wilt zetten. Wat er nodig is, wat er misschien nog mist. Maar voordat je beslist of je echt in het diepe springt, is er nog iets anders nodig.

Experimenteren

Een stap die we vaak overslaan. En dat is jammer, want juist in het experiment ervaar je of je op het goede spoor zit. Een experiment kan lukken of mislukken: daar is het een experiment voor. En wanneer het niet lukt, dan is niet gelijk je droom weg, er is gewoon nog wat werk aan de winkel op het gebied van vormgeving of uitvoering.

Beslissen

Na het experimenteren kun je gaan besluiten of en hoe je verder kunt. Dit is een moment van evaluatie: is de vorm voor je wens de goede? Kun je hiermee verder? Geloof je er nu echt in? Dan ben je klaar voor de volgende stap:

Uitvoeren

Nu ga je het doen. Omdat je al geëxperimenteerd hebt, is dit niet meer zo super spannend. De contouren van je droom in de werkelijkheid worden zichtbaar. Toch gaat er nog wel eens wat mis. Het zit tegen, het kost moeite om in de levensvatbaarheid van je droom te blijven geloven. Dan ben je aangeland bij de volgende stap.

Doorgaan

Ook al valt het niet mee, je bent er niet voor niks aan begonnen. Misschien moet je iets bijsturen, is er nog iets nodig wat je in eerste instantie over het hoofd had gezien, duurt het langer dan je verwacht had: maar volhouden en volharden is nu je belangrijkste wapen.

Ontvangen

En dan gebeurt het, het keerpunt. Je begint de resultaten te zien van je harde werk. Het plan dat je had, heeft gewerkt. Je kijkt met plezier en voldoening naar hoe jouw droom geen droom meer is. Het  is werkelijkheid geworden.

Waarderen

Je ontvangt ook waardering. Want wanneer je doet wat bij je past, dan ben je daar doorgaans goed in. En mensen waarderen dat. En jijzelf krijgt ook steeds meer waardering voor jezelf, voor wat je kunt en voor wat je gerealiseerd hebt. En dan is het tijd om te ontspannen.

nieuwe cyclusOntspannen

Achterover leunen en met voldoening kijken naar de klus die is geklaard: hoe fijn is dat! Even genieten en tot rust komen. Om in rust na te denken over de volgende droom.

4 Seizoenen

Nu ligt een vergelijking met de 4 seizoenen voor de hand. Toch verlopen deze stappen lang niet altijd keurig volgtijdelijk achter elkaar. Regelmatig is er een nieuwe cyclus binnen een cyclus nodig. Bijvoorbeeld omdat het experiment opnieuw moet of omdat je je plan moet aanpassen. Ook binnen zulke kleinere cycli doorloop je dezelfde stappen.

Cirkels

Cirkels zijn magische dingen, ze beginnen en eindigen nooit. Dat is het bemoedigende van cirkels: er is altijd een kans om opnieuw te beginnen. Er is een ding waar je alert op moet blijven: dat je niet blijft hangen in een groef.

Blijven hangen in een groef

Wanneer je dat waarneemt bij jezelf, is het tijd om zo’n cirkel te doorbreken. Deze maand januari is mijn maand van de opstellingen. Dat is een hele fijne manier om uit zo’n groef te komen. Januari is een mooie tijd om dat te doen, want we zijn allemaal nog even onder de grond met onszelf bezig. Begin het jaar goed, klik de knop hieronder en neem contact op!

CONTACT

Gerelateerde artikelen
De bevrijdende kracht van opstellingen
Oplossende opstellingen – het onbewuste zichtbaar maken
Opstellingen – waarom komt er niet uit wat erin zit?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.