Stil de tijd

geplaatst in: Boekbespreking | 0
Stil de tijd
Stil de tijd

Pleidooi voor een langzame toekomst

Kort geleden kocht ik dit boek (eindelijk): ik had er al veel over gelezen en gehoord toen het verscheen einde 2009. In een 15tal essays, met poëtisch woordgebruik, onderzoekt Joke Hermsen het begrip ’tijd’. Wat is tijd eigenlijk? Hoe maak je tijd tastbaar? Waarom ervaren we kloktijd en innerlijke tijd zo verschillend? Hoe kan het dat het ene moment tijd vliegt en op een ander moment slechts kruipt?
Tijd is iets fascinerends: het is iets dat mensen bezig houdt. Mensen hebben een verleden, een toekomst. Dieren leven in het nu en hebben geen benul van tijd.

Kloktijd

Kloktijd is iets dat we met elkaar hebben afgesproken om de wereld in te richten. Kloktijd is waarneembaar: daarvoor hebben we klokken en wekkers. In ons drukke dagelijkse leven worden we geleefd door de klok: alles wat we doen wordt gedirigeerd door afspraken over tijd.

Innerlijke tijd

Tegenover kloktijd staat tijd die niet waarneembaar is, onze innerlijke tijd. Die kan heel snel gaan, wanneer we met vakantie zijn bijvoorbeeld. Dan ‘vliegt’ de tijd. Maar wanneer we ons vervelen dan ‘kruipt’ de tijd. Dit is dus tijd die ervaren, niet gemeten wordt.
Vooral het begrip ‘innerlijke tijd’ wordt door Joke Hermsen onderzocht. Wat hebben diverse denkers, schrijvers, musici en kunstenaars daarover gezegd en gepubliceerd? Wat is de waarde van die innerlijke tijd?

De waarde van rust en verveling

Joke Hermsen houdt een pleidooi voor een langzame toekomst. Want juist tijdens rust, zelfs terwijl we ons vervelen, komen we tot ons zelf. Kunnen we ons zelf, onze creativiteit, onze menselijkheid als het ware herontdekken. In ons hectische dagelijkse leven verliezen we onszelf. We leven in verleden en toekomst. Vervreemding, onverschilligheid, cynisme, leven zonder hoop op verandering, dat is wat de economische kloktijd ons heeft opgeleverd.

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen. Volgens het NRC Handelsblad: ‘Dat maakt dit boek geslaagd en inspirerend, een aansporing om zaken als intuïtie en ontvankelijkheid te koesteren’. Ik kan het alleen maar beamen.

Wanneer je dit boek ook wil hebben, is het hier te bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.