Een paard als coach, dat hoor je tegenwoordig regelmatig. Maar een paard als businesscoach? Het is minder vreemd dan het misschien lijkt. Want ik kreeg waardevolle lessen van mijn paard die me niet alleen in mijn leven, maar ook als ondernemer veel gebracht hebben.
Focus op wat je wilt bereiken
Toen ik mijn paard kocht was ie 3 jaar oud. En hij had nog maar weinig geleerd. Zeker niets over een mens op zijn rug dragen. En hij was ook niet van plan om zich daar zo maar aan over te geven. Zelf had ik nog nooit een jong paard beleerd. Het ging dan ook niet van een leien dakje. Ik heb me regelmatig afgevraagd waar ik in hemelsnaam aan begonnen was.
Ik leerde dat ik mijn aandacht bij hem moest houden en de focus te houden op wat ik, op dat moment, met hem wilde bereiken. In mijn hoofd druk zijn met m’n werk en ondertussen proberen met hem iets te doen: dat werkte niet. Ik beet regelmatig in het zand.
Levensles 1
In je dagelijkse leven (en in een bedrijf) is het net zo. 10 Dingen tegelijk doen: het lijkt slim, dat multitasken. Mensen kunnen dat niet, ook vrouwen niet. Het kost uiteindelijk meer tijd. En geld. Doe één ding tegelijk en doe dat goed. Pak dan pas het volgende project op. Of dat nu over huishouden, werk, hobby gaat, dat maakt helemaal niet uit.
Er is geen afslag naar succes
Met een jong paard snel successen boeken? Vergeet het maar. Ergens krijg je altijd de rekening gepresenteerd. Paarden die succesvol zijn in de sport, ongeacht de discipline, zijn altijd zorgvuldig opgeleid. Waarbij de toestand van het dier goed in de gaten wordt gehouden. Want met een geblesseerd paard ben je maanden uit de running en op achterstand. Afgezien van het leed voor het dier.
Ik leerde dat mijn paard fysiek de sport (‘marathons te paard’) gemakkelijk aan kon. Maar mentaal vond hij het moeilijk. Van huis weg, andere paarden, mensen die aan z’n lijf zitten, reizen: het maakte allemaal veel indruk op hem. Een factor om rekening mee te houden, want ook paarden kunnen overspannen en overtraind raken.
Levensles 2
Mensen die ‘zomaar opeens’ succesvol zijn: daar zijn altijd jaren van hard werken aan vooraf gegaan. Iedereen heeft een leercurve, ondernemers ook. De lessen moeten geleerd worden. Soms kan de leercurve verkort worden door training en mentoring, als je daar de middelen voor hebt.
Als zelfstandig mens en ondernemer moet je ook goed voor jezelf zorgen. Altijd maar doorgaan, altijd werken, geen tijd maken voor uitrusten, lummelen, vakanties en sociale contacten: het is de weg naar een burn-out. Ook hier is geen afslag naar succes: ieder mens heeft z’n rust nodig.
Doen
Paardrijden leer je niet uit een boekje. Je kunt een hele bibliotheek aan boeken lezen over paarden: uiteindelijk moet je er op gaan zitten en het doen. Doorgaans onder begeleiding van een rijinstructeur/trice. Dat dan wel.
Levensles 3
Succesvol worden in werk of je leven is net zoiets. Je moet het doen om het te leren. Perfectionisme is zinloos, want je werk, je website, je brochure, je product of dienst: het is nooit perfect of af. Perfectionisme is een vorm van uitstelgedrag. Uit angst voor afwijzing. Alleen door te doen, te implementeren en te leren van je fouten kom je verder. Afwijzing en tegenslagen: het hoort er bij. Zonder dalen geen pieken!
Doorzettingsvermogen
In de beginjaren ben ik heel wat keren van mijn paard gevallen. De enige oplossing is het zand van je broek schudden en weer opstappen.
Tijdens de wedstrijden (meer dan 6 uren paardrijden) kreeg ik vaak last van spierpijnen en nog wat ongemakken. Opgeven was echter geen optie: zolang het met het paard nog goed ging, ging ik door. Want ik wilde die finish halen. Bereiken wat ik me had voorgenomen. Ik reed niet om te winnen, ik reed om te winnen van mezelf. Om mijn eigen prestaties te verbeteren, om steeds beter te worden.
Levensles 4
Geef nooit op! Mijn ervaringen met wedstrijden heeft me geleerd dat ik veel meer doorzettingsvermogen heb dan ik ooit dacht. Dat de wil om mijn doel te bereiken veel belangrijker was dan alle pijn en ongemakken die ik had geleden onderweg. En dat heeft me in mijn werk en in mijn ondernemerschap enorm geholpen.
Iedereen komt tegenslagen tegen onderweg. Hoe je daar mee omgaat en wat je daar van leert, dat bepaal je zelf.
Omgaan met teleurstellingen
Paarden hebben altijd wat. Vooral als je net een wedstrijd had ingepland. Dan hebben ze een hoefzweer of een trap van een ander paard in het weiland opgelopen. Zij zijn gebeten door een ander paard (paarden gaan niet zo zachtzinnig met elkaar om) of ze hebben sprintjes getrokken in het land en hebben spierpijn. Kortom, je wedstrijd kan niet doorgaan. Dat is altijd balen.
Levensles 5
In je leven gebeuren er ook dat soort dingen. Je promotie gaat je neus voorbij. Die grote klant komt maar niet door met z’n order. Of komt helemaal niet. Je krijgt je producten niet op tijd geproduceerd of er zit schimmel op. Je auto, computer, andere apparatuur, gaat kapot. Veel onkosten die net niet uitkomen. Je krijgt geen aanmeldingen voor je workshop, die toch zo leuk is en zo nuttig zou zijn voor veel mensen. Of je krijgt een meningsverschil met je werkgever.
Dat had je allemaal niet bedacht toen je begon aan die baan of je bedrijf. Je dacht dat je heerlijk kon doen wat je altijd al had willen doen. Niet bij de pakken neerzitten, uithuilen en weer verder gaan is het devies. Je doorzettingsvermogen wordt hier op de proef gesteld.
Besluiten nemen
Een paard is een vluchtdier. Hij verwacht leiderschap van jou. Anders neemt hij het zelf over, dat is zijn instinct en de overlevingsstrategie van zo’n dier. En geloof me, wanneer zo’n paard zelf gaat bedenken waarvoor hij op de vlucht gaat, dan ben je niet blij. Je weet niet waar je terecht gaat komen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Je moet alert blijven, vooruit denken en een besluit nemen over hoe je moeilijke situaties gaat aanpakken. Er lang over nadenken is geen optie, want dan is hij al weg.
Levensles 6
In je leven en in je werk moet je ook besluiten kunnen nemen. Over wat je gaat doen, waar je wilt wonen, waar je in gaat investeren, trainingen die je nodig hebt, (levens)partners waar je wel of niet mee in zee wilt gaan. Eindeloos blijven dubben ergens over: het brengt je niet verder. Fouten maken is beter als niets doen. Fouten leer je van, niets doen brengt je ook niets. Perfectionisme leidt uiteindelijk tot sterven in schoonheid.
Gestructureerd, consistent en consequent zijn
Net als kleine kinderen, hebben paarden structuur nodig. En een consequente houding van hun baas. Anders worden het niet alleen vervelende, maar ook nog gevaarlijke beesten (mijn paard weegt een kleine 500 kg: dat wil je niet tegen je krijgen). Wanneer je gestructureerd en consistent met ze werkt, dan weten ze wat ze aan je hebben, dan is er veiligheid en dan kun je fijn met ze werken. Wanneer je dat nalaat, dan krijg je een onzeker dier dat zelf het initiatief neemt.
Levensles 7
Ook mensen willen graag weten wat ze van je kunnen verwachten. Niet voor niets is ‘authentiek zijn’ zo’n gevleugeld begrip geworden. We willen geen ‘nepmensen’ zien: die zien we al genoeg op social media. In het echte leven wil je de mensen waar je mee leeft en werkt kunnen vertrouwen. Consistent en consequent zijn is dan stap 1. Gestructureerd zijn is niet voor iedereen weggelegd, zo heb ik ervaren. Voor anderen is het wel prettig als je structureren enigszins onder de knie hebt. Of iemand hebt die je daarbij helpt.
Genieten
Het mooiste moment van zo’n lange-afstand-wedstrijd is de finish! Het moment dat je het hebt gehaald, het doel bereikt is. Alle obstakels zijn overwonnen, het is gelukt.
Dat moment moet gevierd worden: een fles bubbels ontkurken, met je hele team lekker uit eten en het succes nog eens opnieuw beleven. Dat is wat wij doen na een wedstrijd die goed is verlopen.
Maar ook genieten is gewoon met het paard naar het bos op een mooie zonnige namiddag. Een ritje maken. Samen genieten. Dat is waar we nu vooral mee bezig zijn, in de nadagen van mijn paard. Want niemand weet hoe lang het ons nog gegeven is om samen leuke dingen te doen.
Levensles 8
Ook als ondernemer moet je je successen vieren. Het is niet gewoon om succesvol te zijn, het is een prestatie die het verdient om bij stil te staan. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je een bepaald doel hebt behaald. Ga iets leuks doen, met je familie, je geliefde, je vrienden.
Geniet van de successen waar je alle moeite voor gedaan hebt! Jij bent het waard!
Wanneer je terugkijkt in je leven vind je vaak situaties die vergelijkbaar zijn met die waar je je nu in bevindt. En die je helpen om je huidige vraagpunten of uitdagingen op te lossen.
Heb jij zo’n vergelijking van lessen uit het verleden die je nu helpen in je leven? Wat is dat en hoe heeft dat jou geholpen? Deel het hieronder in de reacties.
Geef een reactie