Slaap je slecht? Ik eigenlijk al mijn hele leven. Als baby van een paar maanden oud trof mijn moeder me vaak aan in bed: klaar wakker met duim in de mond. Blijkbaar sliep ik toen ook al niet zo best. Zowel inslapen als doorslapen is lastig. En ik heb al van alles geprobeerd: slaperige thee, valeriaan, melatonine, meditatie, wandelingetje, saaie boeken lezen, tellen. Slaapmiddelen heb ik wel altijd laten staan: dat lost niets op. Tot ik de volgende ‘gouden regels’ tegenkwam in een app van PaulMckenna. Paul Mckenna is een bekende NLP zelfhulp coach met programma’s om te slapen, tegen fobien, gewichtsverlies en voor meer zelfvertrouwen.
De zeven regels:
1. Sta een half uur eerder op dan je gewend ben. Dat schijnt klinisch te zijn bewezen dat dit het beste middel is tegen slapeloosheid. Maakt niet uit hoe kort je hebt geslapen, zet de wekker een half uur voor je normale tijd en sta dan op. De gewoontes van je onbewuste en het ritme van je lichaam bepalen je inslapen. Maar je kan wel bewust kiezen wanneer je wakker wil worden! Verder is aangetoond dat een verandering gemakkelijker te realiseren is wanneer je jouw doelen opschrijft. Je maakt dan een commitment aan jezelf om het ook daadwerkelijk te gaan doen.
2. Ga pas naar bed wanneer je echt slaperig bent. Wanneer je geen slaap hebt, ga dan niet naar bed, hoe moe je ook bent. Ga lezen, doe alle dingen die je steeds hebt uitgesteld, tot je echt slaap krijgt. Je hebt al lange tijd met te weinig slaap gedaan en je krijgt toch niet meer door het te forceren.
3. Doe geen hazeslaapjes tijdens de dag. Wanneer je overdag slaapt onderbreek je het natuurlijke dag-nacht ritme dat we nu juist proberen te herstellen.
4. Drink niet (te) veel cafeïne en nooit na twee uur ’s middags. Cafeïne is de meest bekende slaapremmer. Dat is handig wanneer je wakker moet blijven voor werk of autorijden. Cafeïne zit niet alleen in koffie en zwarte thee, maar ook in energiedrankjes en producten die guarana bevatten. Ook cola en chocolade bevatten cafeïne.
5. Gebruik je bed alleen om in te slapen of te vrijen. Het menselijk brein is erg gevoelig voor associaties. Alle televisieprogramma’s zijn erop gericht je aandacht vast te houden en je alert te houden. Zodat je niet in slaap valt tijdens de reclame. Dus in bed TV kijken of een spannend boek lezen creëert de associatie met wakker blijven. Niet meer doen!
6. Wanneer je langer dan een half uur wakker ligt, sta op en doe iets saais. We zijn bezig de associatie tussen bed en slapen vast te leggen. Dus wanneer je niet slaapt, sta je op. Het onbewuste is erg gevoelig voor associaties en zal steeds meer de relatie tussen ben en slapen gaan snappen. Wakker blijven en iets saais doen is dan geen goede optie. Slapen wordt steeds aantrekkelijker!
7. Houd je slaapkamer donker en koel. Onze hersenen hebben een speciaal mechanisme wat slaperigheid verbindt met licht (of het ontbreken er van). Dat wordt hormonaal geregeld: donker zorgt voor vrijkomen van melatonine dat er weer voor zorgt dat we slaperig worden. Zorg dus voor goede gordijnen die licht buitensluiten. Verder heeft onderzoek aangetoond dat we het beste slapen wanneer het in bed warm is en daarbuiten koel. Wanneer je wakker wordt omdat je het koud hebt zet dan niet de verwarming aan maar neem een extra deken.
Deze app kostte iets van € 8 en laat me nu al een aantal weken heerlijk slapen! Want ik val niet alleen sneller in slaap, ik slaap beter. Zodat ik een stuk fitter wakker word.
Wil je ook lekker slapen? Kijk hier en vindt alle informatie over Paul McKenna.
Alexandra
Wat een fijne tips! Nog een leuke tip is: is je slaapkamer Feng Shui ingericht.
Esther
Hallo Ingrid,
Fijn is het ook om te slapen na een heerlijke buitenrit op je paard :-))!
Grtz Esther